Folkefest under åpning av Lofoten nasjonalpark

Lofotodden nasjonalpark ble offisielt åpnet 1. pinsedag på Å i strålende solskinn. 

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 12.06.2019

Første del av åpningen ble holdt ytterst på Å med flere av tindene i nasjonalparken som bakteppe. Under åpningen talte klima- og miljøvernminister Ola Elvestuen, direktør i Miljøverndirektoratet Ellen Hambro og ordfører i Moskenes Lillian Rasmussen. Lofotodden musikkorps, Flakstad barnekor og Lillian Dijkema underholdt med vakker musikk. 

Siste del var lagt til Fredvang, med tur opp mot Ryten og nedsetting av verneskilt på grensa til parken. Havskodde og vind la ingen demper på arrangementet som ble avsluttet med storslått servering av Fredvang bygdelag på Fredvanghytta.

Landskapet i Lofotodden er prega av smale, høye tinderekker omgitt av åpne havområder. Et sjeldent naturfenomen i global sammenheng. Nasjonalparken er uten tyngre inngrep og har mange spesielle naturtyper, arter og kulturminner som er med på å gjøre dette til et svært unikt område.

- For oss har det vært viktig å bidra inn i arbeidet med Lofotodden nasjonalpark og kunne støtte opp om det lokale initiativet. Nå er det ni nasjonalparker i Nordland og dermed vil både nasjonalparkstyret og den nye nasjonalparkforvalteren i Lofotodden nasjonalpark ha et godt nettverk til å hjelpe seg i det videre arbeidet med å ta vare på de store verneverdiene i Lofotodden, sier fylkesmiljøvernsjef Torfinn Sørensen.

Fylkesmannen har jobbet med verneplan for Lofotodden nasjonalpark siden 2012, men allerede i 2007 fattet Moskenes kommune vedtak om å starte utredning av nasjonalpark på yttersida av Moskenesøya. Både Flakstad og Moskenes kommune ønsket å gjøre området til nasjonalpark for å ta bedre vare på den fantastiske naturen.

Gratulerer med ny nasjonalpark og tusen takk for en flott åpningsfest!