Samlet det nordnorske laget før deltakelse på messen Grüne Woche 2026 i Berlin

Gruppebilde deltakere fra Nord-Norge som skal til Grüne Woche i januar 2026. Fotograf: Ingvill Bang/Statsforvalteren i Nordland

30 nordnorske bedrifter, samt lærere og elever fra 4 restaurant- og matfaglinjer i Nord-Norge var 22. - 23. oktober samlet i Tromsø for et to-dagers nettverksmøte og matverksted. Deltakerne som er fra Nordland, Troms, Finnmark og Svalbard, er plukket ut for å representere Norge og Nord-Norge på den internasjonale mat- og reiselivsmessen Grüne Woche (GW) i Berlin 16.- 25. januar 2026. Messen har over 1500 tilbydere fra omkring 70 land og ca. 400 000 besøkende. 

Publisert 04.11.2025

På samlingen i Tromsø var det fokus på å styrke samarbeidet og forberede deltakerne på å utgjøre det nordnorske laget som skal vise frem mye av det flotte vi har innenfor mat, drikke og reiseliv i nord. 

Deltakende bedrifter og målsettinger ved deltakelsen på GW

Blant deltakerne finner vi en rekke bedrifter som er kjent for sine unike mat- og reiselivsopplevelser. Deltakerne jobber sammen for å drive næringsutvikling, samarbeid, nettverk og nyskaping på tvers av regionale- og næringsmessige grenser. 

Hovedmålsettingen ved å delta på GW:

Fremme Nord-Norge som en ledende matregion med en tydelig lokal og regional identitet

Delmålsettinger: 

  • Bygge opp under visjonen «Nord-Norge som en internasjonal kjent matregion» hvor bruk av lokale og regionale råvarer er en naturlig del av verdikjeden mat, reiseliv og kultur.
  • Å løfte nordnorske bedrifter ved å ha nordnorsk matkultur og tradisjonsmat som tema på den nordnorske standen.
  • Å bidra aktivt til rekrutteringen for restaurant- og matfagene ved å bruke lærere, elever og lærlinger fra våre videregående skoler på messen.
  • Bidra til at Innovasjon Norge får anvendt sine verktøy for blant annet vekst - under og etter messa med utgangspunkt i deltagerne.

Samarbeid og innovasjon

Inspirert av tidligere suksesser ved GW i Berlin vil deltakerne vise frem det beste regionen har å by på av mat- og matradisjoner, samt nye innovative produkter. Dette skal vi servere som smakebiter til de besøkende, noe som skal få dem til å lengte etter å reise mot nord. Dette kan i neste omgang gi et bidrag til og styrke det arktiske reiselivsproduktet. En av deltakerne som skal være med til messen for første gang, Ove Mannsverk fra Mannsverk gård i Alta sier dette «Blir spennende. Ikke vært med tidligere. Har i løpet av samlingen skjønt at dette er veldig stort. Vi er stolte av det vi gjør, og det er stort å få vise det frem.»

Omdømmeprosjekt fra Landbruks- og matdepartementet

Aase Lamo, fagdirektør i Landbruks- og matdepartementet kom til Tromsø for å høre alle deltakerne presentere sine bedrifter og produkter. Hun fortalte at departementet har hatt deltakelse på Grüne Woche som et viktig omdømmeprosjekt siden 1987. Messen arrangeres i 2026 for hundrede gang. I tillegg til en flott norsk paviljong hvor vi har vist frem det beste vi har å by på av norsk mat, drikke og reiseliv i snart 40 år, så er dette et politisk verksted. Landbruks- og matministeren inviterer med seg en næringslivdelegasjon hvor ulike aktuelle tema innenfor mat -og drikkeproduksjon og reiseliv blir diskutert.

Skryt til Mosjøen Videregående skole

Lamo benyttet anledningen til å skryte av Mosjøen Videregående skole som har gjort et viktig grep med å samlokalisere restaurant- og matfag og naturbruk, og dermed samlet hele verdikjeden på ett sted. I forslag til statsbudsjettet for 2026 ligger det inne et forslag fra Regjeringen om 10 millioner kroner til rekruttering til restaurant- og matfag. Med dette forslaget ønsker man å styrke samarbeidet i matverdikjeden gjennom å opprette en ny tilskuddsordning for opplæringskontorer. Midlene skal brukes til å øke rekrutteringen, styrke reiselivet, bidra til at flere unge velger kokkeyrket, og sikre nok faglærte til blant annet Forsvaret og helsevesenet. 

Kokketeam fra 4 videregående skoler i Nord-Norge

Hver gang Nord-Norge har representert Norge på Güne Woche har vi hatt et kokketeam som har bestått av enten lærlinger eller elever ved restaurant- og matfag, i tillegg til faglærte kokker. I 2026 deltar elever og lærere fra Nordkapp VGS, Mosjøen VGS, Ishavsbyen VGS og Oscarsborg VGS, Narvik.

Shafera Andersen fra Nordkapp VGS, sier at «Det blir spennende å samarbeide med nye folk i Berlin. Litt nervøs for hvor hektisk det kommer til å bli. Men vi som er nye på Grüne Woche skal lære, og ha en fantastisk opplevelse.» Om deltakersamlingen i Tromsø denne uka sier Preben Martinussen, Oscarsborg VGS, Narvik at «Jeg synes det har vært bra å møte leverandørene før vi skal selge produktene deres. Gøy å jobbe med produsentene på kjøkkenet.»

Den nordnorske deltakelsen ledes av Nordnorsk Kompetansesenter Mat i samarbeid med en styringsgruppe fra Fylkeskommunene, Statsforvalterne og Innovasjon Norge-kontorene i Nordland, Troms og Finnmark i tillegg til Sametinget og Nordnorsk Reiseliv.

Disse deltar fra Nord-Norge:

Bedrift Fylke Nettside
Lyngen Reker AS Troms https://www.lyngenreker.no/
Mannsverk Gård Finnmark https://www.mannsverkgaard.no/
Ingers Gårdsmat AS  Finnmark https://www.ingersgardsmat.no/
Tørrfisk fra Lofoten Nordland https://torrfiskfralofoten.no/
3 Kalver / Helgelandslam Nordland https://www.trekalver.no/
Qvænbrygg AS Finnmark https://qvenbrygg.no/
Aurora Spirit Distillery Troms https://www.auroraspirit.com/
Snille Berghita / Nordheim Gård Nordland https://www.norheimgard.no/password
Øverli Gård Finnmark http://www.ostemaker.no/
Kautokeino Rein Finnmark https://kautokeinorein.no/
Olaåsen Gård  Troms https://www.olaasen.no/
Påls Gård  Troms https://norskegarder.no/pals-gard
Aernie  Nordland https://www.storlicamping.no/aernie-ny
Davvi Senter for nordlige folk Troms https://www.davvi.org/
Cavzo Safari  Finnmark https://cavzo.no/
Boazovázzi Goahti AS (Facebook) Nordland https://www.facebook.com/boazovazzi
Mosjøen VGS Nordland https://www.nfk.no/om-nfk/skoler/mosjoen-vgs/
Nordkapp VGS Finnmark https://nordkapp.vgs.no/
Tromspotet / Art Nord AS Troms https://www.koktogklar.no/
Lofotlam  Nordland https://lofotlam.no/
Harstad Bryggeri Troms https://www.harstadbryggeri.no/
Rutanord AS  Finnmark https://www.rutanord.no/no
Kranes Kjøkken AS Finnmark https://www.kranekjokken.no/
Beiarmat AS  Nordland https://www.beiarmat.no/
Beiarlefs AS (Facebook) Nordland https://www.facebook.com/beiarlefs
Noe i Gjære AS (Facebook) Nordland https://www.facebook.com/noeigjaere
Skodi Rein Finnmark https://skodi-rein.no/
8 Seasons  Finnmark https://8seasonshotel.no/
Nordlys Rein Troms https://nordlys-rein.no/
Saltfjellet Sami Adventure  Nordland https://www.saltfjellsami.com/
Sampi Næringshage Troms https://www.sapminh.no/
Handelsstedet Forvik Nordland https://www.forvik.no/
Visit Bugøynes AS Finnmark https://www.visitbugoynes.no/
Ishavsbyen VGS Troms https://ishavsbyen.vgs.no/
Narvik VGS Nordland https://narvik.vgs.no/

 

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.