Samlet det nordnorske laget før deltakelse på messen Grüne Woche 2026 i Berlin
30 nordnorske bedrifter, samt lærere og elever fra 4 restaurant- og matfaglinjer i Nord-Norge var 22. - 23. oktober samlet i Tromsø for et to-dagers nettverksmøte og matverksted. Deltakerne som er fra Nordland, Troms, Finnmark og Svalbard, er plukket ut for å representere Norge og Nord-Norge på den internasjonale mat- og reiselivsmessen Grüne Woche (GW) i Berlin 16.- 25. januar 2026. Messen har over 1500 tilbydere fra omkring 70 land og ca. 400 000 besøkende.
På samlingen i Tromsø var det fokus på å styrke samarbeidet og forberede deltakerne på å utgjøre det nordnorske laget som skal vise frem mye av det flotte vi har innenfor mat, drikke og reiseliv i nord.
Deltakende bedrifter og målsettinger ved deltakelsen på GW
Blant deltakerne finner vi en rekke bedrifter som er kjent for sine unike mat- og reiselivsopplevelser. Deltakerne jobber sammen for å drive næringsutvikling, samarbeid, nettverk og nyskaping på tvers av regionale- og næringsmessige grenser.
Hovedmålsettingen ved å delta på GW:
Fremme Nord-Norge som en ledende matregion med en tydelig lokal og regional identitet
Delmålsettinger:
- Bygge opp under visjonen «Nord-Norge som en internasjonal kjent matregion» hvor bruk av lokale og regionale råvarer er en naturlig del av verdikjeden mat, reiseliv og kultur.
- Å løfte nordnorske bedrifter ved å ha nordnorsk matkultur og tradisjonsmat som tema på den nordnorske standen.
- Å bidra aktivt til rekrutteringen for restaurant- og matfagene ved å bruke lærere, elever og lærlinger fra våre videregående skoler på messen.
- Bidra til at Innovasjon Norge får anvendt sine verktøy for blant annet vekst - under og etter messa med utgangspunkt i deltagerne.
Samarbeid og innovasjon
Inspirert av tidligere suksesser ved GW i Berlin vil deltakerne vise frem det beste regionen har å by på av mat- og matradisjoner, samt nye innovative produkter. Dette skal vi servere som smakebiter til de besøkende, noe som skal få dem til å lengte etter å reise mot nord. Dette kan i neste omgang gi et bidrag til og styrke det arktiske reiselivsproduktet. En av deltakerne som skal være med til messen for første gang, Ove Mannsverk fra Mannsverk gård i Alta sier dette «Blir spennende. Ikke vært med tidligere. Har i løpet av samlingen skjønt at dette er veldig stort. Vi er stolte av det vi gjør, og det er stort å få vise det frem.»
Omdømmeprosjekt fra Landbruks- og matdepartementet
Aase Lamo, fagdirektør i Landbruks- og matdepartementet kom til Tromsø for å høre alle deltakerne presentere sine bedrifter og produkter. Hun fortalte at departementet har hatt deltakelse på Grüne Woche som et viktig omdømmeprosjekt siden 1987. Messen arrangeres i 2026 for hundrede gang. I tillegg til en flott norsk paviljong hvor vi har vist frem det beste vi har å by på av norsk mat, drikke og reiseliv i snart 40 år, så er dette et politisk verksted. Landbruks- og matministeren inviterer med seg en næringslivdelegasjon hvor ulike aktuelle tema innenfor mat -og drikkeproduksjon og reiseliv blir diskutert.
Skryt til Mosjøen Videregående skole
Lamo benyttet anledningen til å skryte av Mosjøen Videregående skole som har gjort et viktig grep med å samlokalisere restaurant- og matfag og naturbruk, og dermed samlet hele verdikjeden på ett sted. I forslag til statsbudsjettet for 2026 ligger det inne et forslag fra Regjeringen om 10 millioner kroner til rekruttering til restaurant- og matfag. Med dette forslaget ønsker man å styrke samarbeidet i matverdikjeden gjennom å opprette en ny tilskuddsordning for opplæringskontorer. Midlene skal brukes til å øke rekrutteringen, styrke reiselivet, bidra til at flere unge velger kokkeyrket, og sikre nok faglærte til blant annet Forsvaret og helsevesenet.
Kokketeam fra 4 videregående skoler i Nord-Norge
Hver gang Nord-Norge har representert Norge på Güne Woche har vi hatt et kokketeam som har bestått av enten lærlinger eller elever ved restaurant- og matfag, i tillegg til faglærte kokker. I 2026 deltar elever og lærere fra Nordkapp VGS, Mosjøen VGS, Ishavsbyen VGS og Oscarsborg VGS, Narvik.
Shafera Andersen fra Nordkapp VGS, sier at «Det blir spennende å samarbeide med nye folk i Berlin. Litt nervøs for hvor hektisk det kommer til å bli. Men vi som er nye på Grüne Woche skal lære, og ha en fantastisk opplevelse.» Om deltakersamlingen i Tromsø denne uka sier Preben Martinussen, Oscarsborg VGS, Narvik at «Jeg synes det har vært bra å møte leverandørene før vi skal selge produktene deres. Gøy å jobbe med produsentene på kjøkkenet.»
Den nordnorske deltakelsen ledes av Nordnorsk Kompetansesenter Mat i samarbeid med en styringsgruppe fra Fylkeskommunene, Statsforvalterne og Innovasjon Norge-kontorene i Nordland, Troms og Finnmark i tillegg til Sametinget og Nordnorsk Reiseliv.
Disse deltar fra Nord-Norge: