Arktisk kjekjøtt

Geit og kje har en sentral plass i det Nordnorske landbruket. Senja videregående skole ved Troms landbruksfaglige senter har gjennom dette prosjektet ønsket å se på mulighetene for å utnytte kje som en ressurs i det arktiske landbruket. 

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 08.09.2016

Målet for prosjektet har vært å få til en kvalitetsproduksjon av større kje fra beite idet arktiske landskapet, og utvikle et verdikjedekonsept for gourmetkje fra primærprodusent til marked.

Prosjektet har følgende delmål:

  • Økt lønnsomhet i hele verdikjeden
  • Utnytte kje som ressurs i det arktiske landbruket
  • Kjekjøtt tilgjengelig i markedet
  • Utnytte beiteressursene og pleie kulturlandskapet
  • Kunnskapsutvikling

Prosjektet har i prosjektperioden hatt kontakt med ca. 50 produsenter som har deltatt på ulike møter. Ca. 30 av disse har levert kje til slakt i perioden. Totalt er det levert ca. 300 kje pr. år i 2014 og ca. 600 i 2015. Dette er noe lavere enn de målene en satte seg i utgangspunktet, men vurderes som et akseptabelt nivå i forhold til at man fremdeles er i en utprøvingssituasjon i forhold til markedet. 

Prosjektet har også samarbeidet med ulike aktører om nedskjæring/videreforedling underveis i prosjektet. Både Gourmet Lyngen og Nortura Thulefjord har vært samarbeidsparter, uten at noen av disse samarbeidsavtalene er videreført. Produsentene har nå etablert en samarbeidsavtale med bedriften Mydland AS i Tromsø. Denne avtalen løper ut 2018.

Prosjektet har deltatt på en rekke salgs- og markedsføringsaktiviteter, både i Nord-Norge, Sør-Norge og utenlands. Her kan nevnes, Matfestivalen SMAK i Tromsø, Bertnesdagene i Bodø, Matstreif i Oslo og Grüne Woche i Berlin. 

Logo Arktisk kje Som en viktig del av prosjektet er produsentnettverk Arktisk kje SA etablert. Målet er at dette foretaket skal stå på egne ben etter at prosjektet er avsluttet. Dette er kanskje det viktigste resultatet av prosjektet. Det betyr at prosjektets arbeid videreføres aktivt av produsentene selv. Det er bl.a. produsentnettverket som har dialogen med Mydland AS. 

En av utfordringene er å få til lønnsomhet i hele verdikjeden. Gjennom prosjektet har man dokumentert at det er mulig å få til lønnsomhet for produsentene, og hvilke faktorer som må på plass for å lykkes med dette.

Prosjektet ble avsluttet 01.06. 2016, og sluttrapport vil foreligge i løpet av høsten 2016.

Fakta om prosjektet:

Totalkostnad: 1 086 00 kr
Arktiske midler: 600 000kr.
Prosjekteier: Senja videregående skole ved Troms landbruksfaglige senter
Prosjektleder: Hanne Storteig

Midler til utvikling av arktisk landbruk
Dette er artikkel nr 15 av i alt 25 i en serie som vil presentere bruken av midlene til utvikling av arktisk landbruk og status på innvilgede prosjekter. Neste artikkel kommer 13. september og handler om Kompetanse og utvikling av birøkt i Nord-Norge.

Midlene brukt i satsingen er bevilget av Fylkesmennene i Nord-Norge, av Sametinget og av Nordland fylkeskommune. Totalt er kr det innvilget 12 335 162 til 24 ulike prosjekter.
Det har vært to søknadsomganger, en i 2013 og en i 2014. Alle søknader er behandlet av styret for forvaltning av midlene. Styret består av representanter fra de tre Fylkesmennene, fra Sametinget, Bonde- og småbrukarlaget, Bondelaget og Norske reindriftssamers landsforbund. Det er styret som har fattet vedtak om fordeling av midlene. Satsingen har vært administrert av de tre Fylkesmennene.

Alle tilgjengelige midler er bevilget og satsingen er derfor avsluttet.

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.