Meir eple til sider frå Hardanger

Fjord, fjell, regn, epler, frukthage
Eple gjev grunnlag for edle dråpar i Hardanger Foto: Frøydis Linden, SFVL.

Det vert produsert for lite eple i Hardanger, særleg i år med låge avlingar. Marknaden etterspør meir, både til konsum og sider.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 13.03.2023

Nibio har, saman med Statsforvaltaren, starta ei utgreiing for auka verdiskaping av eple frå Hardanger. Eple til konsum kan supplerast frå andre deler av landet, eller frå import, men sider frå Hardanger er ei geografisk beskytta nemning som krev at råvara kjem frå Hardanger. I år med høge avlingar er det god tilgang på råvare. Når avlingane er låge får ikkje siderprodusentane nok eple, og dei må seie frå seg kontraktar på levering av sider.

Varm april og kald mai

Mild april og kald mai er hovudårsaka til dei låge avlingane i 2022. Fruktbløminga var normal, men i mange område vart det svært dårleg fruktsetting. Tidleg bløming aukar faren for manglande befruktning, og med dette aukar faren for vekselbering. I tillegg til klima, er bonden sitt arbeid med stell av kvart tre viktig for jamne avlingar.

Potensiale for meir frukt

Nibio sitt prosjekt har starta med å sjå kor store areal som er planta, og kva avling desse kan gje. Nye felt, med unge tre, har potensiale for større avlingar enn gamle. Figuren under viser areal av hovudsortane frå to fruktlager i Hardanger. Desse er godt eigna både til konsum og sider.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Kontaktpersoner