Ungskogpleie

Oppdatert 21.03.2024

Ungskogpleie må til på alle arealer i løpet av de første årene etter foryngelse. På denne siden kan du lese mer om hva ungskogpleie er, hvor du kan lære mer og hvordan du kan søke om tilskudd til ungskogpleie. Kanskje blir inspirert til å gjøre jobben selv?

Bilde av ung skog
Ungskogpleie er avgjørende for god tømmerkvalitet og høyt CO2-opptak Foto: Ingrid Knotten Haugberg.

Hva er ungskogpleie?

Ungskogpleie omfatter både rydding av treslag som ikke er ønsket i bestandet og avstandsregulering av treslaget/treslagene som skal utgjøre fremtidsbestandet. Enkelt sagt dreier ungskogpleie seg om å fristille et riktig antall av de beste trærne av de riktige treslagene, slik at de er jevnt fordelt på arealet. Dermed kan de danne sunne, stabile bestand, som utnytter jordas produksjonsevne og er motstandsdyktige mot ytre påvirkninger.

Hvorfor gjøre ungskogpleie?

Ungskogpleie er svært viktig for å oppnå maksimal verdi i et bestand. I tillegg er ungskogpleie klimagunstig, fordi det kan bidra til økt binding av CO2 og gi bedre kvalitet på tømmeret, slik at mer av trevirket kan brukes i varige produkter. Ungskogpleie skal gjennomføres når bestandet er i hogstklasse 2. Når ungskogpleien skjer til rett tid, før bestandet er 5 meter høyt, er kostnaden per dekar lav.

Alle kommuner gir 40 % tilskudd til ungskogpleie

Kostnadene til ungskogpleie kan dekkes med skogfond. I tillegg kan skogeiere i alle kommuner i fylket søke om tilskudd til ungskogpleie i ordningen tilskudd til nærings- og miljøtiltak i skogbruket. Alle kommuner gir 40 % tilskudd til godkjent kostnad. Kostnaden må dokumenteres med faktura, når tjenesten er kjøpt fra profesjonell aktør, eller med oversikt over medgåtte arbeidstimer og verdi av disse, når skogeier selv har gjort jobben. Søknad sendes digitalt via Altinn eller på papirskjema. Les mer hos Landbruksdirektoratet.

Gjøre jobben selv?

Hvis vi skal lykkes med å øke ungskogpleieaktiviteten til det nivået som trengs for å utnytte skogens produksjonsevne og opprettholde tilgangen på tømmer i fremtiden, må alle bidra til å gjøre jobben. Ungskogpleie utføres av skogeiersamvirkene og de andre tømmerkjøperne, entreprenørene og skogeierne selv, og alle må øke innsatsen, om målene for aktivitet skal nås.

Er du skogeier og interessert i å lære mer om ungskogpleie og hvordan du kan gjøre jobben selv, har Skogkurs mye god informasjon. Det er også mulig å ta kurs i ungskogpleie. Se planlagte kurs i kurskalenderen hos Skogkurs. Det er planlagt flere kurs i vårt fylke denne våren.

Stort behov for ungskogpleie

Statsforvalteren i Vestfold og Telemark bestilte et kartlag fra NMBU (Norsk miljø- og biovitenskapelige universitet), hvor satellittdata ble brukt som grunnlag for å finne alle flater hvor det ble gjennomført hogst i perioden 2010-2020. Vi analyserte dette kartlaget for å finne ut hvor stort areal som ble hogd per år (i gjennomsnitt), fordelt på kommuner og boniteter. Ut fra dette, vurderte vi sammen med skogansvarlige i kommunene og skogbrukslederne i skogeiersamvirkene, hvor stort areal det er behov for ungskogpleie på hvert år. På lave boniteter kan det være nok med ett tiltak i ungskogperioden, mens det på de høyeste bonitetene er nødvendig med minst tre tiltak mens bestandet er i hogstklasse to. Vi kom frem til følgende

Ideelt sett er det behov for ungskogpleie på 78 900 dekar hvert år. Det innebærer at det må gjennomføres ungskogpleie på et areal som er dobbelt så stort som det som ble behandlet i gjennomsnitt per år i perioden 2019-2023. Vi har kommet til at et realistisk mål på veien mot idealet, er 60 900 dekar hvert år. Vi har kalt det et aktivitetsmål. Gjennomsnittlig ungskogpleid areal i årene 2019-2023 var 60 % av aktivitetsmålet. Her trengs det en styrket innsats! Vi håper at aktivitetsmålet kan nås innen utgangen av 2026.

Tilskudd for å gjøre jobben hos andre

Mange av kommunene ønsker å stimulere til økt ungskogpleieaktivitet gjennom en ordning hvor enkeltpersonforetak og andre foretak og organisasjoner som organiserer og sørger for gjennomføring av ungskogpleieoppdrag hos andre skogeiere kan søke om tilskudd for hvert oppdrag som gjennomføres. Spør i kommunen hvor tiltaket skal gjennomføres, om ordningen er tilgjengelig og hvilke vilkår som gjelder i kommunen. I de kommunene som tilbyr ordningen, kan søknadsskjema til høyre på denne siden benyttes.

 

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.