Kommunalt rusarbeid - ny innretning

Søknadsfrist:
5. mars 2023
Målgruppe:
Personer med rusmiddelrelaterte problemer og deres pårørende
Ansvarlig:
Statsforvalteren i Troms og Finnmark
Hvem kan søke:
Kommuner
Rapporteringsfrist:
1. mars 2024

Tilskuddsordningen skal bidra til bedret livskvalitet, mestring og mulighet for en aktiv og meningsfull tilværelse for personer med rusmiddelrelaterte problemer og deres pårørende, gjennom å styrke tilbud innen forebygging, tidlig intervensjon, behandling og oppfølging.

Publisert 24.01.2023

Tilskuddsordningen fikk ny innretning fra 2022. Det er viktig at søker gjør seg godt kjent med det nye regelverket før søknaden utformes. 

For å understøtte målene på rusfeltet må brukere og pårørende ha en framtredende rolle i arbeidet og i utviklingen for å sikre tilbud som ivaretar deres behov på en god måte.

Tilbud det gis tilskudd til skal utvikles, gjennomføres og evalueres sammen med brukere og pårørende. Ved tildeling av midler prioriteres tilbud som dokumenterer høy grad av bruker- og pårørendemedvirkning og samarbeid med bruker- og pårørendeorganisasjoner, andre frivillige/ideelle aktører og/eller offentlige tjenester. Små kommuner oppfordres til å vurdere interkommunalt samarbeid om utvikling av tilbud. Kommunen kan ved samarbeid med andre aktører om tilbudet, søke om tilskudd til å dekke utgifter for disse.

Det er også et prioritert formål å stimulere kommunene til å etablere oppsøkende virksomhet, særlig rettet mot barn og unge. Derfor har regjeringen styrket ordningen med 20 mill. kroner i 2023. Dette ses i sammenheng med den kommende forebyggings- og behandlingsreformen på rusfeltet.

Ordningen ses sammenheng med øvrige tilskuddsordninger over Helse- og omsorgsdepartementets bevilgninger og tilskuddsordninger som ligger til andre sektordepartementer på velferdsområdet.Regjeringen har flere pågående arbeider som vil peke fremtidig retning eller vil ha betydning for rusfeltet, og som kommunene kan se til i utviklingen av sitt rusarbeid.

Kommuner som i 2023 har mottatt tilskudd over tilskuddsordningen Kommunalt rusarbeid – overgangsordningen, kan i tillegg søke om midler til nye tilbud over denne nye tilskuddsordningen.

Kontaktpersoner hos Statsforvalteren i Troms og Finnmark

Marie Varsi Pedersen, tlf.: 78 95 03 33 epost: mavpe@statsforvalteren.no

Kjetil Trygve Larsen, tlf.: 77 64 21 43 epost: fmtrktl@statsforvalteren.no

Søknadsfrist:
5. mars 2023
Målgruppe:
Personer med rusmiddelrelaterte problemer og deres pårørende
Ansvarlig:
Statsforvalteren i Troms og Finnmark
Hvem kan søke:
Kommuner
Rapporteringsfrist:
1. mars 2024