Sikkerhetsklarering og autorisasjon

En sikkerhetsklarering gir anledning til å handtere gradert informasjon. Les mer her om personellsikkerhet og sikkerhetsklarering.
Klarering- og autorisasjonsprosessen
En sikkerhetsklarering er en vurdering om en person er egnet til å håndtere informasjon gradert etter sikkerhetsloven. Det er Sivil klareringsmyndighet (SKM) som gjør denne vurderingen. Dersom det ikke er et tjenstlig behov for tilgang til gradert informasjon, eller behovet kan fjernes gjennom enklere sikkerhetstiltak, skal ikke sikkerhetsklarering gjennomføres.
Autorisasjon er arbeidsgivers beslutning om at en person faktisk skal få tilgang til gradert informasjon, etter at vedkommende er sikkerhetsklarert for KONFIDENSIELT eller høyere. Autorisasjon gis også kun når det er et tjenstlig behov. Autorisasjonen gis etter man har gjennomgått en autorisasjonssamtale, jf. Sikkerhetsloven § 8-9, med virksomhetens leder. Den som skal autorisere må inneha gyldig sikkerhetsklarering for samme eller høyere klareringsnivå som den som skal autorisere.
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har anbefalt at tre fra hver kommune skal være sikkerhetsklarert: kommunedirektør, ordfører og beredskapskoordinator. DSB anbefaler at disse klareres for HEMMELIG. Kommunen må videre vurdere selv om det er behov for å klarere andre, eksempelvis personell i kommunen med ansvar for kritiske tjenester.
Alle kommuner og fylkeskommuner, samt interkommunale selskaper og regionale aktører som er underlagt sikkerhetsloven fungerer selv som anmodende myndighet når de skal søke om sikkerhetsklarering for ansatte i egen virksomhet.
Unntak:
For kommunedirektører, fylkeskommunedirektører, og medlemmer av Fylkesberedskapsrådet som ikke er underlagt et departement er det Statsforvalteren som anmodende myndighet
Når den øverste administrative lederen er sikkerhetsklarert og autorisert av Statsforvalteren, overtar virksomheten selv rollen som anmodende myndighet for øvrige ansatte. I tillegg er den øverste administrative lederen ansvarlig for autorisasjon i virksomheten. Dette ansvaret kan delegeres.
Hvordan blir kommunedirektør sikkerhetsklarert?
- Kommunedirektør fyller ut personopplysningsblanketten og sender det til Statsforvalteren i Troms og Finnmark i dobbel konvolutt.
- Statsforvalteren sjekker at alt er riktig utfylt, og sender søknaden videre til Sivil klareringsmyndighet.
- Når kommunedirektøren er klarert, gjennomføres en autorisasjonssamtale med Statsforvalteren.
- Etter dette kan kommunen selv søke klarering for andre ansatte, som ordfører og beredskapskoordinator.
Hvordan blir andre ansatte i kommunen sikkerhetsklarert?
- Ansatt fyller ut personopplysningsblanketten, og sender den til kommunedirektøren.
- Kommunedirektøren kontrollerer at blanketten er korrekt utfylt.
- Kommunedirektøren fyller ut forespørsel om sikkerhetsklarering på vegne av den ansatte, samt en begrunnelse for klareringsbehovet. Se SKMs veileder.
- Når personopplysningblankett, forespørsel om sikkerhetsklarering og begrunnelse er utfylt er det gradert til BEGRENSET.
- Dokumentene legges i dobbel konvolutt, der innerste konvolutt er merket "personkontroll", og sendes til Sivil klareringsmyndighet, postboks 100, 1501 Moss.
Viktig å huske på:
- Anmodende myndighet må gi en god og forståelig begrunnelse for klareringen.
- For kommunedirektører skal sikkerhetsklareringen og autorisasjon gå gjennom Statsforvalter. Statsforvalteren skal deretter sende søknaden videre til Sivil klareringsmyndighet (SKM).
- Anmodende myndighet beholder original forespørsel og blankett, og kopi sendes til SKM.
- Personopplysningsblanketten endres fra tid til annen. Der er viktig å benytte blanketten som til enhver tid er nyeste utgave. Dette finnes på NSM sine hjemmesider.
- Det er viktig at personopplysningsblanketten er korrekt utfylt. Personopplysningsblanketten og veilederen finnes på NSM sine hjemmesider. I tillegg har NSM generell informasjon om sikkerhetsklareringer.
- Personopplysningsblanketten skal fylles ut for hånd.
- Husk å redegjør nærmere for forhold der det er krysset av for «ja».
- Anmodende myndighet må kontrollere at blanketten er korrekt utfylt.
- Har du spørsmål om utfylling av skjema, ta gjerne kontakt med Statsforvalteren.
Når Statsforvalteren er anmodende myndighet påføres ytterste konvolutt følgende adresse: Statsforvalteren i Troms og Finnmark, Postboks 700, 9815 Vadsø
Mer informasjon om sikkerhetsklarering finner du på nettsiden til Sivil klareringsmyndighet og Nasjonal sikkerhetsmyndighet.