Fellingstillatelse på bjørn

Broa over Neidenelva og veien mot Finland
Fellingstillatelsen for en bjørn i Neiden gjelder for et geografisk avgrensa område mellom Munkefjord og E6. Foto: Jan Harald Tomassen/Statsforvalteren i Troms og Finnmark.

Statsforvalteren i Troms og Finnmark har gitt fellingstillatelse på en bjørn i Neiden i Sør-Varanger.  Bakgrunnen er at sau er tatt av bjørn, og potensiale for mer skade er svært stort.  

Publisert 26.07.2023

Mandag 24. juli ble Statsforvalteren orientert av SNO om en sau dokumentert tatt av bjørn i besetningen til Trude Mikkola. Samme tid ringte saueeier og ba om skadefelling på bjørn.  Saueeier hadde registrert mye uro i flokken gjennom elektronisk overvåking. Statsforvalteren mottok skriftlig søknad for felling samme kveld. Senere på kvelden ble det også funnet ett dødt lam ca. 300 m fra aktuelt kadaver. Dette lammet er også dokumentert drept av bjørn.  

Viktig beiteområde

Det aktuelle området hvor det søkes om skadefelling er et viktig beiteområde for sau på sommeren. Det er to besetninger som har tilhold her, og ca. 650 sau slippes på beite her. Beiteområdet er i B-området, men ligger tett opptil A-området. Det er ikke registrert binne med unger i aktuelt fellingsområde.  

Skadeomfanget per nå er begrenset, men vi vurderer imidlertid at potensialet for skade er svært stort. Vi baserer dette på tidligere års erfaringer og skadehistorikk, fra bl.a. 2021 og 2019. Sauene går på denne tiden spredt ut over beite, og å sanke ned sauene tidlig er ikke et realistisk alternativ. Tilgjengelige arealer for å holde sauene fysisk adskilt fra rovdyr finnes ikke. Ekstra tilsyn har begrenset skadeforebyggende effekt, og vil være mer relevant for å få bedre oversikt over en uoversiktlig situasjon. Vi har vurdert at forebyggende tiltak alene ikke vil avverge eller begrense skadeomfanget. 

Tiltak for å hindre felling av binne 

Når det gjelder tiltak for å forhindre at ei binne skytes, oppsummerer Statsforvalteren situasjonen slik: 

  • Det er ikke registrert binner med unger i skravert fellingsområde i kartet, det er kun registrert enslige bjørner her. 
  • Vi har en stor bestand av binner i Sør-Varanger (Rapport fra Rovdata), og økningen i antall binner i region 8 har skjedd i Finnmark. Vi vurderer derfor at uttak av ei binne ikke vil true bestandens overlevelse eller genetiske mangfold i dette området. 
  • SNO sender innsamlet DNA-materiale til hasteanalyse, og forventer svar på denne ila. 3-4 dager. Vi har imidlertid vurdert at det tar for lang tid å vente på svar på disse før vi iverksetter felling. Vi ønsker å etterkomme oppfordringene om effektiv skadefelling i supplerende tildelingsbrev fra Klima- og miljødepartementet den 30.06.2023. Erfaring fra tidligere forsøk på felling viser at det er lettere å lykkes med å ta ut skadevolder om man iverksetter felling raskt. 

 Kart over fellingsområdet:  

På grunn av ferieavvikling og stort press vil miljøavdelingen ha begrenset mulighet til å følge opp mediehenvendelser. 

Media bes derfor ta kontakt med kommunikasjonsleder Jan Harald Tomassen, tlf: 48 60 40 40