Matgledekorpset ut på rundtur

Matgledekorpset skal bidra til å øke oppmerksomheten på mat og matglede hos eldre. Foto: Jan Harald Tomassen/Statsforvalteren i Troms og Finnmark

Nå er matgledekorpset klar til å spille opp. Først på menyen står Vadsø og Kautokeino.

Publisert 04.10.2023

Matgledekorpset skal bidra til å skape gode måltidsopplevelser og redusere underernæring. Bakgrunnen er regjerningens arbeid med oppbyggingen av matnasjonen Norge, og reform Leve hele livet, der mat og måltider til eldre er et av satsingsområdene. God mat er nemlig grunnleggende for hod helse og livskvalitet gjennom hele livet.

Statsforvalteren i Troms og Finnmark har fått et oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet om å bringe inspirasjon, kunnskap og kompetanse om matglede for eldre ut til kommunene i Nord-Norge.   

Statsforvalteren sammen med Matgledekorpset er opptatt av at arbeidet i Arktisk Matgledekorps skal favne nordnorsk mangfold i matkulturen. 

11. oktober går nemlig startskuddet for rundturen i Finnmark til det arktiske matgledekorpset. Da besøker de Vadsø helsesenter. 

Dagen etter er det Kautokeino som står for tur, og her vil tradisjonsrike matvarer og råstoff være sentralt.

Begge steder starter programmet med matlaging før det blir mer faglig innhold og foredrag om betydningen av god og riktig mat, ernæringsspørsmål, betydnbingen av opplevelsen knytta til mat og kosthold sett i forhold til sykdom. 

Senere skal matgledekorpset også besøke Senja og Kåfjord kommuner i Troms.

Prosjektet ble lansert av daværende landbruks- og matminister Sadra Borch i Tromsø i juni.

Matgledekorpset består av:

Bength Hanssen (Senja)

Bength Hanssen er lærerutdannet innenfor matfagene, mitt praksisfelt er kokk, slakter, pølsemaker, kjøttskjærer og butikkslakter (første i Norge med svennebrev). Pedagogisk avdelingsleder for bl.a. restaurant & matfagene og ambulansefag ved Senja vgs.

Hans motivasjon for å delta i Matgledekorpset er å få være med å gi inspirasjon til de som lager maten til våre eldre. Han vet at dersom de eldre får næringsrik, delikat og velsmakende mat spiser de mere og vil være friskere lengre.

Ingvild Hansen Ivan (Tromsø)

Ingvild Hansen Ivan er klinisk ernæringsfysiolog i Tromsø kommune. Der leder hun i dag et arbeid med å styrke den ernæringsfaglige og matfaglige kompetansen og det systematiske arbeidet med mat og ernæring i helse- og omsorgstjenesten. Hun er opptatt av at folk skal kunne bevare matglede også når de får helseplager som gjør at det blir vanskelig å spise som før. Gjennom utallige pasientsamtaler og undervisninger de siste årene, har hun fått erfare hvor stor plass det arktiske kjøkkenet har i det nordnorske folks hjerter (og mager).

Kristine Johansdatter Gaup Grønmo (Karasjok)

Kristine er født og oppvokst innen reindrift i Kautokeino. Hun har lang erfaring som sykepleier i eldreomsorgen. Kultur og mat har alltid vært viktig for henne, og aktivt støtte og legge til rette for lokalt og tradisjonelt kosthold spesielt for de som er avhengig av at andre ser deres behov. Gjennom jobben hun hadde ved Utviklingssenter for sykehjem- og hjemmetjenester til den samiske befolkningen har bidratt inn til kommuner med kunnskap om det samiske og særlig om viktigheten av tradisjonsmat og å kunne gledes av det.

Lisenser til kurs:

I forbindelse med arbeidet med matglede vil det også være tilgjengelige lisenser for et e-læringskurs.

Kurset øker forståelsen for hvordan mat og måltider virker inn på helse.  Mindre matsvinn og mer lokale råvarer inngår også.

Kurset har følgende temaer:

  • Kosthold, ernæring og helse
  • Brukeren i sentrum
  • Gnist for gode måltidsopplevelser
  • Matsvinn, trygg restemat og sesongvarer

Hele kurset tar omtrent 1,5 til 2 timer. En forsmak på kurset kan du se ved å følge denne lenka

Kommuner som er interessert i disse må bestille disse lisensene på matgledekorpset@lmd.dep.no eller ta kontakt med sara.satre@lmd.dep.no.