Barn har fortsatt rettigheter

Mer smitte og delvis stengning av samfunnet er vanskelig for mange barn og unge. Her er noen tips til hvordan vi kan bidra til en tryggere hverdag for dem.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 30.11.2020

Tall fra Politidirektoratet viser at antall seksuelle overgrep mot barn har økt med over tre prosent siden pandemien startet. Vi vet at barn og unge som allerede er i sårbare livssituasjoner er ekstra utsatt nå.

- De trenger at vi ser dem, sier Gro Davidsen.

Hun er fyrvokter for barn og unge hos Fylkesmannen i Troms og Finnmark. 

Unge sliter psykisk

Ungdataundersøkelser for Troms og Finnmark viser at mange unge sliter psykisk. De forteller om stress, ensomhet og utenforskap. Nasjonale undersøkelser viser at så mange som 1 av 5 barn har opplevd fysisk vold fra en voksen i hjemmet minst en gang.

Derfor er det all grunn til å være bekymret for hva som skjer med disse barna når samfunnet stenger delvis ned og de mister nettverk, et pusterom og hjelpeapparat. Mange barn opplever i tillegg selve pandemien som skummel og uforutsigbar.

Vi kan gjøre noe

Barn har rett til beskyttelse og de har rett til å være trygge. De har rett til utdanning, til lek og fritid og de har rett til informasjon. Barns rettigheter gjelder for alle barn, uansett hvem de er og hvor de bor. Disse rettighetene må vi passe på også nå.

Skjerm barns hverdag så langt det er mulig

Regjeringens ekspertgruppe påpeker at stenging av skoler og barnehager skal være siste utvei og at vi må følge strenge retningslinjer hvis vi må gjøre det. Du kan lese mer om dette her.

Regjeringens koordineringsgruppe presiserer også at tilbud, tjenester og arenaer for barn og unge i størst mulig grad skal skjermes. Her finner du mer informasjon om dette.

Sørg for at barna vet hvilke tilbud som finnes for dem

Da samfunnet stengte ned i mars, fikk Alarmtelefonen en massiv økning i henvendelser fra barn. Det er all grunn til å tro at barn også nå vil ha et stort behov for trygge voksenpersoner å snakke med. For noen er lavterskeltilbudene avgjørende. Alle kan gjøre en innsats for å passe på at barn vet om tilbudene. Voksne kan også bruke dem hvis vi er bekymra for et barn.

Alarmtelefonen når du på 116 111. Det er en gratis telefon for barn og unge som er utsatt for vold, overgrep og omsorgssvikt. De svarer også på chat, e-post og SMS. Voksne som er bekymret for barn, kan også ringe.

Kors på halsen – Røde Kors sin hjelpetelefon når du på 800 333 21. Det er gratis, trygt og anonymt. Her kan du prate med eller skrive til voksne som er frivillige i Røde Kors. De hører på det du har å si og hjelper deg om du vil.

SnakkOmPsyken – Blå Kors Chat er en chat-tjeneste for barn og unge fra 9-19 år. Her kan du snakke med en trygg voksen om hvordan du har det, om du synes at noe er utfordrende og vanskelig, eller trenger noen å prate med. Du kan chatte gratis og være anonym.

Flere tilbud finner du på www.ung.no

Er du bekymret for et barn?

Barne-, ungdoms og familiedirektoratet har laget en egen informasjonsside om hva du da skal gjøre og hvem du skal kontakte. Her finner du den.  

Les mer om barn og unge under koronapandemien.

 

Kontaktpersoner