Nå settes leveområder til klippeblåvinge på kartet

Klippeblåvinge. Foto: Truls Aas

Den prioriterte arten klippeblåvinge finnes bare to steder i Norge. Sommerfuglens leveområder er allerede beskyttet med forskrift, men blir nå synlige i Naturbase.

Publisert 02.10.2023

Liten og blå

Den kritisk truede sommerfuglen klippeblåvinge Scolitantides orion er én av 16 små, blå sommerfugler i Norge. Den sjeldne sommerfuglen flyr en kort periode rundt mai og juni, før den legger eggene sine på planten smørbukk Hylotelephium maximum. Klippeblåvinge kan skilles fra andre lignende arter på sine kraftige, nesten firkantede, flekker på vingenes underside, samt sine unike mørke kantpletter på vingenes overside.

I Norge anses arten som en utpreget kystart som tidligere fantes flere steder langs Øst- og Sørlandskysten. Arten har gått sterkt tilbake, og finnes nå kun med sikkerhet i Sponvika og Torpbukta i Halden kommune. For å forhindre at arten forsvinner helt, ble klippeblåvinge utpekt som prioritert art i 2011.

Økologiske funksjonsområder

Som prioritert art, har klippeblåvinge fått en egen forskrift som beskytter sommerfuglen mot uttak, skade og ødeleggelse. I tillegg inneholder forskriften bestemmelser som forbyr ødeleggelse av artens leveområder, kalt økologiske funksjonsområder. Forskriften inneholder ingen kart av disse områdene ettersom leveområdene vil kunne endre seg over tid.

Statsforvalteren har hovedansvaret for å informere om økologiske funksjonsområder til prioriterte arter. De økologiske funksjonsområdene for klippeblåvinge er derfor tegnet inn på kart, og er nå publisert som et kartlag i den offentlige databasen Naturbase kart. Kartfestingen viser veiledende grenser for sommerfuglens leveområder basert på kartlegging og faglige vurderinger. Hensikten med kartfestingen er å gjøre det enklere for kommuner, grunneiere, rettighetshavere og andre å forholde seg til gjeldende regelverk for virksomhet og aktivitet.

Ukjente leveområder kan fremdeles forekomme utenfor de opptegnede funksjonsområdene. Vi presiserer at alle og enhver fremdeles har et ansvar for å undersøke om klippeblåvinge kan påvirkes av egne tiltak, jf. aktsomhetsplikten i naturmangfoldloven § 6.

Skjøtselstiltak

I tråd med forskriften, kan Statsforvalteren inngå frivillige skjøtselsavtaler om tiltak som skal legge til rette for klippeblåvinge. Skjøtselstiltak kan typisk være tiltak som skal forbedre habitatbetingelsene eller levekårene til sommerfuglen, og kan gjennomføres både innenfor og i nærheten av artens økologiske funksjonsområder. Vi ber deg ta kontakt med Statsforvalteren dersom du ønsker å inngå en skjøtselsavtale med oss.

Avslutningsvis vil vi informere om at det finnes offentlige tilskuddsordninger som tildeler økonomiske bidrag til skjøtselsarbeid av trua arter, deriblant klippeblåvinge. Tidligere år har søknadsfristen vært 15. januar, og alle og enhver kan søke ved å fylle ut et elektronisk søknadsskjema i Elektronisk Søknadssenter (ESS).

Kontaktpersoner

Klippeblåvinge næringssøkende på blomst
De store, nesten firkantede flekkene på undersidene av vingene, er typisk for klippeblåvinge. Foto: Øystein Røsok.
Hvilende klippeblåvinge
De mørke plettene på kanten av vingenes overside er nok et unikt kjennetegn hos arten. Foto: Øystein Røsok.
Smørbukk med egg av klippeblåvinge. Eggene er små og hvite.
Egg av klippeblåvinge er små og hvite, og legges kun på planten smørbukk. Foto: Øystein Røsok.