Høring av søknad etablering og drift av omlastingsstasjon for husholdningsavfall på Eiker Næringspark, Øvre Eiker kommune

Høringsfrist:
8. mars 2019 23.59

Renovasjonsselskapet for Drammensregionen (RfD) har søkt Fylkesmannen om tillatelse etter forurensningsloven til etablering og drift av omlastingsstasjon for husholdningsavfall på Eiker Næringspark, i Øvre Eiker kommune.

Publisert 04.02.2019

Den omsøkte omlastingsstasjonen vil inngå i RfDs innsamlingssystem for kildesortert husholdningsavfall i Drammensregionen, og vil erstatte dagens omlastingsstasjoner på Mile i Nedre Eiker kommune og på Enger i Modum kommune. Omlastingen av avfallet, skal foregå inne i en lager- og logistikkhall, som ennå ikke er bygget. RfD søker om omlasting av avfall fra renovasjonsbiler til større kjøretøy for transport til gjenvinning eller avfallsbehandlingsanlegg. RfD planlegger mottak av inntil 68 000 tonn av fall per år på omlastingsstasjonen; fordelt på følgende fraksjoner og mengder: papir 13 000 tonn/år, glass- og metallemballasje 5000 tonn/år, plastemballasje 4 000 tonn/år, matavfall 16 000 tonn/år, restavfall 30 000 tonn/år. Videre søker virksomheten om å kunne mellomlagre inntil 800 tonn avfall til enhver tid på anlegget, med mellomlagringstid på tre dager. I forbindelse med helligdager i jul og påske søker RfD om å få mellomlagre avfallet ytterligere to dager. Omlastingsstasjonens åpningstid planlegges å være fra kl.07:00 til 19:00. Området er regulert til lager/ industri. Det er både industri og bolighus som er naboer til det planlagte anlegget.

 

Miljøbelastninger fra anlegget er kartlagt, slik som lukt, støy og trafikk. Asplan Viak har gjennomført trafikkanalyse samt støyvurdering, mens Purenviro har gjennomført luktrisikovurderinger spredningeberegninger (for lukt) fra omlastingsstasjonen.

 

Uttalelser til søknaden skal gis skriftlig og sendes per e-post til fmovpost@fylkesmannen.no, eventuelt per post til Fylkesmannen i Oslo og Viken, postboks 325, 1502 Moss innen 8. mars 2019.