Ungdom i Innlandet lager skoletime med Kronprinsen og utenriksministeren

Foto av jente
Maria Svensson fra Valdres skal lede samtalen med utenriksministeren i den digitale skoletimen.

I skoletimen vil Maria (17) og flere ungdommer snakke med utenriksministeren om hvordan krigen har påvirket oss her, og hvordan vi sammen skal takle de nye utfordringene. Men aller først i skoletimen vil Innlandselevene få en hilsen fra enda høyere hold.

Publisert 22.09.2023

Hvordan påvirker ufreden i Europa livet til de unge, og hva slags informasjon kan de stole på? Hva gjør myndighetene for å holde folket og landet vårt trygge, og hvordan kan ungdom bidra til dette? Dette er spørsmål som de to ungdomspanelene hos Statsforvalteren i Innlandet har vært opptatt av det siste året. De ville derfor gjerne ha en samtale med utenriksminister Anniken Huitfeldt, og nå har de fått ja. Den 27. september møtes ungdommene og statsråden på Lillehammer for å spille inn en digital skoletime der de snakker om disse temaene som preger ungdom også her i fylket.

Kongelig takk

Aller først i timen har H.K.H Kronprins Haakon en videohilsen til elevene i Innlandet. Da Kronprinsparet fylte 50 år i sommer, ønsket de ikke gaver selv, men heller at statsforvalterne gav noe til barn og unge i eget fylke. En digital skoletime for bedre å forstå og takle det som skjer i verden nå, ble gaven til Innlandsungdommen. Kronprinsen sier i hilsenen at han og Kronprinsessen har skikkelig sansen for en slik gave, og takker elevene for at de engasjerer seg. 

Gleder seg til å gå i studio

17-årige Maria Svensson fra Nord-Aurdal skal være programleder, og har med seg 15-åringen Yorkabed Kidane fra Elverum, Vårin Dagsgard-Marstein på 19 år fra Lom og Agnes Vestad på 16 år fra Ringsaker. Nå pågår forberedelsene for fullt, og det er spennende, sier Maria. Å få lov til å være programleder synes jeg er veldig gøy og utfordrende, jeg gleder meg, sier Valdres-jenta. Yorkabed er spent og sier at han håper at dette er et tema som elever på hans alder vil synes er interessant og viktig. Statsforvalter Knut Storberget skal også være med ungdommene i studio sammen med statsråden.

Unge stemmer må frem

Statsforvalteren i Innlandet har både et barn- og ungepanel og et beredskapsråd for barn og unge.

- Disse ungdommene er blant våre beste rådgivere og har en viktig stemme som vi som embete vil ha frem i offentligheten, sier statsforvalter Knut Storberget. De har gitt innspill til en rekke saker, for eksempel pandemi, skole, barnevern, klima, miljø og nå følgene av krigen. Den digitale skoletimen vil bli sendt ut til alle videregående og ungdomsskoler i Innlandet. Den vil også ligge på nettsiden til Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) slik at skoler ellers i landet kan bruke den.

Får hjelp av tv-studenter med demokrati-oppgave

Det er studenter på TV-skolen ved Høyskolen i Innlandet som produserer skoletimen i sitt studio på Storhove. Et team på over 30 personer er involvert i det som vil bli en profesjonell produksjon – og en meningsfull oppgave. Disse studentene er fremtidas tv-folk og innholdsprodusenter, og de lager nå i høst sendinger og programmer der målet er å vise frem god dialog og debatt. - En aktiv samfunnsdebatt som sikrer demokratiet blir den viktigste jobben studentene ved TV-skolen kommer til å få. Spesielt viktig blir det å nå ungdom som har helt nye medievaner. Unge i dag vil ha en debatt som fører til konstruktiv dialog og gode løsninger. Vi ønsker å bidra til dette med den digitale skoletimen, sier førsteamanuensis Andreas A. Dreyer ved TV-skolen på HINN.

Sikre kilder i usikre tider

I skoletimen vil et viktig tema være hvordan elevene skal finne sikre kilder i usikre tider. Dagens krigføring foregår også på nettet. I sosiale medier møter du både gode venner og fremmede stater som vil påvirke. Og sosiale medier, som TikTok, Snapchat, Instagram og Youtube, brukes svært ofte som nyhetskilde av norske ungdommer. Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) gir i skoletimen noen gode råd om hvordan man avslører falske nyheter og informasjon fra aktører som vil skape uro og mistillit blant oss, for å undergrave demokratiet.

Dette er andre gang de unge rådgiverne hos Statsforvalteren lager en aktuell skoletime til jevnaldrende. I 2021 lagde de en direktesendt time for å gi både takk og oppmuntring til ungdom under pandemien. Nå blir den digitale skoletimen tatt i opptak slik at skolene kan bruke den når det passer inn i undervisningen.