Lytt til ungdommene!

Statsforvalteren i Innlandet sitt Barne- og ungepanel og Beredskapsråd for barn og unge besøkte Stortinget.
Statsforvalteren i Innlandet sitt Barne- og ungepanel og Beredskapsråd for barn og unge besøkte Stortinget. Foto: Statsforvalteren i Innlandet.

Statsforvalterens barn og ungepanel og barneberedskapsråd fikk møte hele 11 stortings- og regjeringsrepresentanter på Stortinget 26. oktober. Ungdommene fikk følge av Statsforvalter Knut Storberget, og inntrykkene ble mange og gode. 

Publisert 17.11.2022

Statsforvalteren i Innlandet er opptatt av å høre de yngres stemmer både i kriser og i andre saker. Derfor startet vi Barn- og ungepanelet i 2019, og i år laget vi også et barneberedskapsråd. Formålet med turen til Oslo var å bli kjent med hvordan Storting og regjering jobber, særlig med hensyn til beredskap. Rådene var opptatt av hvordan barn og unges stemme lyttes til i kriser.

Møtte Innlandsbenken

Nils Kristen Sandtrøen tok veldig godt imot ungdommene og innledet dagen med en omvisning på Stortinget. På morgenen var ungdommene  så heldige å få overvære deler av den spontane spørretimen med statsminister Jonas Gahr Støre og stortingsrepresentant Audun Lysbakken.

Ungdommene fikk med seg spørretimen.
Ungdommene fikk med seg spørretimen. Foto: Statsforvalteren i Innlandet.

Representantene fra Innlandet stod regelrett i kø for å møte våre ungdommer, så timene fastsatt til møte fløy litt for fort av gårde. Vi skulle gjerne hatt mye mer tid sammen med Kari Anne Jønnes (H), Carl I. Hagen (FrP), Rune Støstad (A), Bengt Fasteraune (Sp), Even Eriksen (A), Marit Knutsdatter Strand (Sp), Margrethe Harr (Sp), Anna Molberg (H), Nils Kristen Sandtrøen (A), Emilie Enger Mehl (Sp)og Mani Hoseini (A).

Innlegg fra ungdommene

Innlandsbenken var tydelige på at demokratiet er for alle, og at Stortinget er et hus som er åpent - Stortinget er demokratiets vugge. Tilbakemeldingen til ungdommene var at her er det lav terskel for å ta kontakt. Alle mailadresser ligger ute, og det er bare å sende mail dersom ungdommene lurer på noe eller har innspill. Det ble også fremhevet viktigheten av å ha respekt for hverandre, selv om man er uenig på sak.

Temaene som videre ble diskutert var beredskap, rus, psykisk helse, utenforskap og bernevern. Ungdommene var klare i sine innlegg:

  • Alle Statsforvaltere bør legge til rette for gode arenaer for medvirkning, slik vi har gjort i Innlandet.
  • Hvordan kan nasjonale myndigheter bidra til at kommunenes ungdomsråd kan fungere enda bedre. Opplevelsen er at dette praktiseres veldig ulikt.
  • Mange unge er engasjerte, men ofte er det ikke godt nok tilrettelagt for at vi skal kunne komme med våre meninger. Gjør sakene relevante, ta ungdom på alvor!
  • Det er ønskelig med pressekonferanser for barn og unge for å få riktig og viktig informasjon om for eksempel Ukrainakrigen og andre kriser.
  • Hvordan kan vi på best mulig måte forebygge rusmisbruk gjennom å legge til rette for et mangfoldig fritidstilbud og god informasjon om virkningen av rus.
  • Barnehagen bør være obligatorisk for alle barn i Norge.
  • Gjør barnevernet mer tilgjengelig! Bruk det mer forebyggende og la oss høre de positive historiene også.

Innlandsbenken uttrykte at det er viktig at ungdommene engasjerer seg, og at ungdommene må fortsette med å være så tydelige og konkrete. Det er viktig å kreve deres rett, og ikke vær beskjedne. Dette ble også formidlet til ettertanke: - Vi er gode på å høre ungdom, men lytter vi egentlig?

Det ble en spennende og lærerik dag for ungdommene.
Det ble en spennende og lærerik dag for ungdommene. Foto: Statsforvalteren i Innlandet.

Terninkast 8

Etter besøket ble det selvsagt tid til pizza og oppsummering av hva ungdommene hadde fått ut av dagen. Da det ble etterspurt hvilket terningkast ungdommene ville gi på dagen, stemte de i: - Det må bli 8!

Dagen på Stortinget ble avsluttet med pizza.
Dagen på Stortinget ble avsluttet med pizza. Foto: Statsforvalteren i Innlandet.

Statsforvalteren i Innlandet har hatt meget god erfaring med å jobbe sammen med ungdommene, og gleder oss til nye engasjerende møter fremover.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Kontaktpersoner