Rosemarie Köhn – hele Norges Rose

Rosemarie Köhn
Rosemarie Köhn Foto: Karianne Stordal.

Statsforvalteren i Innlandet har mottatt beskjeden om biskop emerita Rosemarie Köhns død med sorg. Rosemarie var en pioner og et viktig forbilde. Hun var den første kvinnelige biskopen i Norge og i Norden, og var biskop i Hamar bispedømme fra 1993 til 2006. Hun vil bli husket som en foregangskvinne med engasjement for en åpen og inkluderende folkekirke.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 03.11.2022

Rosemarie Köhn begraves i dag i Hamar domkirke på statens bekostning. Når Rosemarie stedes til hvile i dag, vil flere av de fremste representantene for det offentlige Norge være til stede. H.M. Dronning Sonja deltar i begravelsen. I tillegg vil blant annet Stortingets første visepresident Svein Harberg, Høyesterettsjustitiarius Toril Marie Øie, finansminister Trygve Slagsvold Vedum, barne- og familieminister Kjersti Toppe og kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen delta. Statsforvalteren i Innlandet vil være representert ved statsforvalter Knut Storberget og assisterende statsforvalter Sigurd Tremoen.

– Både som statsforvalter i Innlandet og som en god venn opplevde jeg Rosemarie Køhn som en av de største personlighetene i den norske kirke. Hun bidro til å åpne folkekirken på områder som vi ser på som selvfølgeligheter i dag, sier statsforvalter Knut Storberget.

Rosemarie har betydd mye for Innlandet, for kirken, for likestilling og for mangfold. De kampene hun har kjempet for mer inkludering og toleranse, står det all respekt av.

– Hennes milde vesen og intellektuelle kapasitet bidro til at det var vanskelig å gå utenom Rosemarie Køhn, fortsetter Storberget.

Det var godt og tett samarbeid mellom de tidligere fylkesmannsembetene Hedmark og Oppland og Hamar bispedømme i tiden Rosemarie var biskop. Samarbeidet mellom Den norske kirke og Statsforvalteren er fortsatt viktig den dag i dag og Den norske kirke er representert i Fylkesberedskapsrådet ved Hamar bispedømme.

Åpen begravelse

Begravelsen er åpen for alle som ønsker å delta, og det vil i tillegg være mulig å følge begravelsen på storskjerm utenfor eller følge NRKs direktesending.