Søk om tilskudd til naturforvaltningstiltak

Foto av stor eik

Det er nå mulig å søke om tilskudd til ulike naturforvaltningstiltak. Søknadsfristen er 15. januar 2019.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 03.01.2019

Det skal søkes via Miljødirektoratets elektroniske søknadssenter.

Tilskudd til trua arter
Det kan søkes om tilskudd til tiltak for arter som på Norsk Rødliste for arter 2015 er klassifisert som kritisk truet (CR), sterkt truet (EN) eller sårbare (VU), samt til tiltak for prioriterte arter og tiltak som bidrar til å bevare økologiske funksjonsområder for prioriterte arter. Det kan også gis tilskudd til tiltak for å hindre at hubro dør som følge av at de bruker strømstolper som sitteplass. Det er primært eiere av strømnett som kan få slike tilskudd.

I tillegg til tiltak i felt kan det gis tilskudd til nødvendig utstyr og informasjon om artene.

Tilskudd til trua naturtyper
Det kan søkes om tilskudd til tiltak i naturtyper som på Norsk Rødliste for naturtyper 2018 er klassifisert som kritisk truet (CR), sterkt truet (EN) eller sårbare (VU). I tillegg kan det gis tilskudd til naturtypen høstingsskog, og de naturtypene som har status som utvalgte naturtyper etter naturmangfoldloven (kystlynghei, hule eiker, kalklindeskog, kalksjøer, slåttemark (inkl. lauveng) og slåttemyr).

Tilskudd til ville pollinerende insekter
Det kan søkes om tilskudd til tiltak som legger til rette for ville pollinerende insekter. Tiltak det kan gis tilskudd til er restaurering, skjøtsel og bevaring av leveområder, herunder arealer for yngling, oppvekst, matsøk og skjul, bekjempelse av fremmede organismer og tiltak som kan skape spredningskorridorer mellom artsrike områder og/eller andre viktige leveområder. Det kan også gis tilskudd til informasjon.

Skjøtsel og andre tiltak som bidrar til å gjenskape arealer med forekomst av mange eller rødlistede arter vil bli prioritert.

Tilskudd til prioriterte kulturlandskapsområder
Det kan søkes om tilskudd til forvaltningstiltak i verdifulle kulturlandskap som er prioritert i Nasjonal registrering. Utvalgte kulturlandskap har en egen tilskuddsordning og er ikke inkludert her.

Søknader om tilskudd til skjøtselstiltak som er forankret i en skjøtsels- eller tiltaksplan, vil bli prioritert, men det er også mulig å søke om tilskudd til gjerding, bekjempelse av fremmede organismer, informasjon og tilpasset driftsform i jordbruket.

Tilskudd til verdiskapning naturarv
Tilskuddsordningen skal medvirke til at verneområdene og andre verdifulle naturområder blir en del av en bred verdiskapning som har langsiktig positiv effekt på natur, lokalsamfunn og næringsutvikling. Målgruppe for ordningen er kommuner, regionråd, frivillige organisasjoner, virksomheter, grunneiere, besøkssenter, tilsynsutvalg og verneområdestyrer.

Tiltak som kan få tilskudd er:

  • Attraksjoner og tiltak for kanalisering av ferdsel, for eksempel innfallsporter, korte stier og utsiktspunkt.
  • Ulike typer informasjon og tiltak for utvikling av besøksforvaltning og av nasjonalparker som merkevare.
  • Naturfaglig kompetanseheving i reiselivsvirksomheter.
  • Tiltak for å bedre samarbeidet mellom naturforvaltning, næring og lokalsamfunn.
  • Ledelse av prosjekter som faller inn under dette, og som får tilskudd.

Tilskudd blir tildelt søkere som selv medvirker med minst 50 prosent egeninnsats (økonomisk eller arbeidsinnsats). Tiltak som får tilskudd skal være åpne for allmennheten.

Tilskudd til tiltak mot skadelige, fremmede arter
Tilskuddsordningen skal medvirke til å hindre negativ påvirkning på naturmangfoldet fra fremmede, skadelige arter. Målgruppe for ordningen er regionale og nasjonale frivillige organisasjoner, institusjoner og private virksomheter. Offentlige aktører er ikke i målgruppen for ordningen.

Tiltak som kan få tilskudd er:

  • Tiltak for å nedkjempe fremmede, skadelige organismer.
  • Informasjon.
  • Kartlegging og overvåkning av fremmede, skadelige organismer.

Ved behandling av søknader om tilskudd blir det lagt særlig vekt på i hvor stor grad søknaden støtter opp under gjeldende nasjonale prioriteringer i arbeidet mot fremmede, skadelige arter. Det vil også bli lagt vekt på i hvor stor grad tiltaket medvirker til å ta vare på naturmangfoldet.

Tilskudd til vilttiltak
Ordningen omfatter tilskudd til praktiske vilttiltak, bidrag til å løse oppgaver, stimulerings- og informasjonstiltak i regi av organisasjoner m.m. FoU knyttet til dokumentasjon og overvåking av naturmangfold, lokale vilttiltak og sentrale utviklingstiltak omfattes også av ordningen.

Søknader som gjelder nasjonale tiltak eller prosjekter sendes Miljødirektoratet. Søknader på regional nivå sendes fylkeskommunen (jaktbare arter) eller Fylkesmannen (ikke-jaktbare arter). Tiltak innenfor den enkelte kommune skal omsøkes på det kommunale viltfondet i berørt kommune.

Det vises for øvrig til Miljødirektoratets elektroniske søknadssenter for mer informasjon.


Kalking
Tilskuddsordningen skal medvirke til å redusere negative effekter av sur nedbør på naturmangfoldet i vassdrag. Målgruppe for ordningen er frivillige organisasjoner, kommuner, interkommunale organer og fiskerettshavere.

Tiltak som kan få tilskudd er:

  • Kjøp av kalk.
  • Transport og spredning av kalk.
  • Informasjon og veiledning om kalking i vassdrag.
  • Reetablering av opprinnelig naturmangfold i kalkete vassdrag.

Tilskudd blir gitt til tiltak i områder der tålegrensa for menneskeskapt forsuring er overskredet, og hvor det kan bli påvist eller sannsynliggjort at skade på naturmangfoldet skyldes forsuring. I områder der tålegrensa for menneskeskapt forsuring ikke lenger er overskredet, men hvor tidligere forsuring har ført til at opprinnelig naturmangfold er borte, kan det bli gitt tilskudd til å reetablere opprinnelig naturmangfold. Det blir ikke gitt tilskudd til kalking av naturlig sure vassdrag. Søkere som får tilskudd må selv medvirke med egen innsats (økonomiske midler eller arbeidsinnsats). Det blir bare gitt tilskudd om fisket i vassdraget blir åpnet for allmennheten.

Tilskudd til rovvilttiltak
Tilskuddsordningen skal medvirke til å forebygge skader fra rovvilt i husdyrhold og tamreindrift gjennom finansiering av forebyggende tiltak. Videre skal midlene brukes til godtgjøring ved forsøk på skadefelling av rovvilt, medvirke til å dempe konflikter, (øke verdiskapingen knyttet til forekomst av rovdyr i lokalsamfunn og brukes til forsking- og utgreiingsoppgaver. I tillegg skal midlene dekke omstillingstiltak i områder med store rovviltskader.)

Del 1. Forebyggende tiltak
Primær målgruppe er husdyreiere og reineiere, kommuner og lokale organisasjoner.

En forutsetning for å gi tilskudd til husdyr- og tamreineiere er at tiltakene med stor sannsynlighet kan ventes å ha en direkte tapsreduserende virkning. Dette innebærer at tiltak som for eksempel omfatter utvidet tilsynsaktivitet alene ikke kan få tilskudd. Tiltak som omfatter fellesløsninger med flere besetninger, hele beitelag, sankelag mv. vil bli prioritert for tilskudd foran tiltak i den enkelte besetning. Vi henviser til Miljødirektoratets søknadssystem på internett for annen informasjon om hva slags tiltak som kan få tilskudd.

Del 2. Konfliktdempende tiltak
Målgruppe er husdyreiere, reineiere og kommuner. Lokale, regionale og landsomfattende organisasjoner og forskningsinstitusjoner kan også søke om tilskudd.

Tiltak i kommuner skal gjøre lokalsamfunn som rammes av rovvilt, særlig bjørn og ulv, bedre i stand til å håndtere konflikter som disse artene kan skape. Tiltakene skal medvirke til økt kunnskap om og forståelse for rovvilt og rovviltforvaltning. Tiltak rettet mot barn og unge blir prioritert. Evaluering av virkninger av igangsatte tiltak kan også få tilskudd.

 

Du vil finne nyttig informasjon om de ulike ordningene i Klima- og miljødepartementets dokument om ordningene, men ta gjerne kontakt med en av Fylkesmannens saksbehandlere dersom du trenger mer informasjon eller hjelp i forbindelse med søknadsprosessen.