Ber ungdommene om å holde seg ved skjermen

Unge folk i dag bruker mye tid foran en skjerm, og chatter ofte med venner i stedet for å være fysisk sammen. Mange voksne er oppgitt over disse vanene. Men akkurat nå får ungdommene støtte fra fylkesmannen i Innlandet.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 14.03.2020

På grunn av koronastenging, er det over en million barnehagebarn, skoleelever og studenter som ikke har sitt vanlige tilbud. Disse får nå mye tid hjemme – for en ubestemt periode.  I en situasjon hvor alle må hjelpe til med å stoppe koronasmitten, er det viktig hva alle disse barna og ungdommene gjør i hverdagen – og hva de ikke gjør.

  • Vanligvis får mange ungdommer høre at de sitter for mye på skjermen, alene på rommet, og chatter med venner, i stedet for å gå ut og møte vennene fysisk. Men akkurat nå er disse vanene faktisk veldig bra for å stoppe smitten, sier fylkesmann Knut Storberget. Han gir dermed ungdommen støtte til disse vanene – akkurat nå i koronakrisen.

Den uvanlige smittesituasjonen som vi nå har i Norge, har hverken foreldre eller barn opplevd før, og enkelte planlegger både samlinger og fester når de har mye tid å slå i hjel. Helsemyndighetene har kommet med klare retningslinjer om å hjelpe til med å begrense samvær og dermed begrense smitte: 

Her står følgende: «For å begrense smittespredning, må kontakt med andre mennesker (for eksempel utenfor familien) begrenses, og ved samvær bør man holde minst 1 meters avstand.»

  • Tenk på noen du er glad som du ikke vil skal bli smittet. Holder du deg hjemme mest mulig, hjelper du også til, sier Knut Storberget. Og når du likevel er ved skjermen, håper Storberget at du vil passe litt ekstra på vennene dine og særlig de som blir mye alene nå. – Kanskje du kan gi støtte og ta kontakt via skjerm og telefon? Og ta en prat med bestemor i disse dager!

Skjermbruken blant de yngre har økt fort de siste årene. Over 80 prosent av ungdomsskoleelevene i Innlandet bruker mer enn tre timer hver dag på skjerm (Ungdataundersøkelsen). Skjermene brukes både på skolene og er også en stor arena for sosial omgang.

Her er Knut Storbergets oppfordring:

Kontaktpersoner