Kongens fortjenstmedalje til Kai Henning Stensrud

Foto av medalje

Medaljen ble delt ut av velferdsdirektør Eli Blakstad på et arrangement i Kolbu søndag 18. juni 2023. 

Publisert 19.06.2023

Statsforvalterens hilsen i forbindelse med utdelingen av Kongens fortjenstmedalje til Kai Henning Stensrud 18.06.2023.

Kolbuinger, og først og fremst, kjære Kai Henning Stensrud.  

Jeg har kommet hit i dag, på vegne av HM Kongen, for å hedre deg for den uvurderlige innsatsen du har lagt ned for idretten her i Kolbu og ikke minst her vi er nå, “KK-plassen”.  

For alle som har kommet hit i dag vil jeg gi et lite overblikk over din innsats, både som idrettsutøver og den innsatsen du har gjort for bygda. Hadde det vært olympiske leker i frivillighet, hadde du vært på pallen siden 1986, gjerne i flere øvelser.   

Kai Henning har dedikert livet sitt til idretten. I årene 1974-1979 vant han åtte kretsmesterskap og to områdemesterskap i kombinert. I 1977 og 1978 vant han hovedlandsrennet, og i 1979 fikk han 3. plass i junior-NM. I tillegg vant han flere nasjonale og nordiske renn.   

Etter et stygt fall i Granåsen høsten 1979 ble det en brå stopp for idrettskarrieren, da Kai Henning ble lam fra brystet og ned. Sju år etter ulykken var Kai Henning på plass igjen i IL Kolbukameratene, nå som styremedlem og frivillig. Og her har han vært siden.  

Kai Henning har hatt flere verv i fotball, håndball, langrenn og som både nestleder og leder. Han var leder fra 2011 til 2020. I tillegg nyter Kai stor respekt fra sin lange fartstid i det kommunale idrettsrådet. Kai har også jobbet som rådgiver i Nav Østre Toten fra 1985 til 2021.   

Din evne til å se muligheter fremfor begrensinger er noe vi alle kan la oss inspirere av. Det var som du sa til Oppland Arbeiderblad i 2010: «Jeg kunne enten gjøre det beste ut av situasjonen eller jeg kunne sette meg ned og gi opp.» Du valgte det første. Det er beundringsverdig.   

«Idrettsglede i hele bygda» har vært Kais slagord. Det skal finnes en aktivitet for alle på idrettsplassen og alle skal ha lyst til komme å trene. Resultatet har blitt et mangfold som har favnet generasjoner. Alle blir inkludert, og får mulighet til å drive fysisk aktivitet. Din ekstraordinære innsats for idretten i Kolbu, har gitt seg utslag i landslagsutøvere som; Maren Lundby, Kenneth Gangnes og Fredrik Bjerkeengen. Det er noe å være stolt av.   

Kai Henning har omsorg for alle i idrettslaget. Hvis en smågutt-trener sliter med lag-disiplinen, en junior-utøver sliter med resultatene eller et styremedlem sliter med motivasjonen, da ringer Kai for en god og oppmuntrende prat.  

Kjære Kai Henning Stensrud­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­. Din omsorg for folk og for idretten på Kolbu er helt unikt. Din evne til å trosse dine egne utfordringer og legge ned en stor frivillig innsats for dine medmennesker er til stor inspirasjon for oss alle. Du har satt spor, og ditt bidrag til frivilligheten i over 30 år kan stå som eksempel for andre.­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­  

HM Kongen deler denne oppfatningen og har bestemt at du, Kai Henning Stensrud, skal tildeles Kongens Fortjenstmedalje. Vi gratulerer!