Alle kommunene oppfordres til å markere 22. juli

22. juli monument i Gjøvik
22. juli monument i Gjøvik Foto: Stian Simensen.

I et brev til de 46 kommunene oppfordrer Statsforvalteren i Innlandet til å ha en markering for å minnes – og påminnes.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 07.06.2021

Den 22. juli 2021 er det 10 år siden Norge ble rammet av en terrorhandling, og 77 mennesker ble drept i Oslo og på Utøya. Vi vil aldri glemme denne dagen, den har satt varige spor hos oss alle, skriver statsforvalter Knut Storberget i brevet. Blant de 77 ofrene kom syv fra daværende Oppland og Hedmark. Flere kommuner har markert denne dagen hvert år siden 2011, gjerne i tilknytning til minnesmerkene som er satt opp.

Minnes – og påminnes

I brevet står det: «Vi oppfordrer kommunene til å ha en minnemarkering knyttet til at det er 10 år siden den verste terrorhandlingen i fredstid i Norge ble utført. Dette gjelder spesielt de som mistet en eller flere innbyggere. Men vi ber også dere andre om å vurdere å avholde en markering. Det er viktig å markere for å minnes de som ble drept, for å ta avstand fra slike grufulle handlinger, for å verne om demokratiet og for å si tydelig ifra; aldri mer 22. juli!»

Markeringer nasjonalt

Dagen blir også markert med nasjonale minnemarkeringer i regjeringskvartalet, i Oslo domkirke og på Utøya. Det blir et større minnearrangement i Oslo på kvelden. På grunn av koronasituasjonen er det ikke avgjort hvor mange mennesker det vil være mulig å samle fysisk 22. juli. Alle markeringene vil bli sendt direkte på tv/nett.

– 22. juli er et mørkt minne i vår historie og vi skal aldri glemme de som ble drept i regjeringskvartalet og på Utøya. 22. juli og tiden etterpå var en forferdelig periode for oss alle. Aller verst var det for Arbeiderpartiet og AUF og for alle familiene som fikk sine kjære brutalt revet bort, sier statsminister Erna Solberg.  

Et oppgjør med ekstreme holdninger og hatprat

– Kampen mot hat og ekstremisme tar aldri slutt. Derfor skal vi bruke 22. juli og alle andre dager til å minne hverandre om at vi har et felles ansvar for å ta et oppgjør med ekstreme holdninger, rasisme og hatprat, sier Solberg.

Her kan du lese mer:

Dette skriver Regjeringen om markering av 10-års dagen for 22. juli

Regjeringens program for 10-års markeringen

Se Kong Haralds tale den 23. juli 2011