Utsatte barn får ikke hjelp

Enkelte barn av foreldre med alvorlige rusproblemer blir utsatt for svært grove krenkelser og overgrep uten å få hjelp.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 09.10.2017

Helsevesenet, skolen og barnevernet må se på hva vi kan gjøre for hjelpe dem, sier helsedirektør Bjørn Guldvog. Videre sier han at noen av disse barna ikke lenger tror at det finnes noe håp og er i ferd med å bukke under. 

Ifølge Helsedirektoratet har Norge om lag 30 000 barn og unge mellom 8 og 18 år foreldre med klart alvorlig rusproblem, mens ytterligere 40 000 barn har foreldre med moderat rusproblem.

En ny studie «Når lyset knapt slipper inn» viser at mange av disse barna ikke blir oppdaget eller får hjelp. Barna beskriver en hverdag preget av fysisk vold, seksuelle overgrep og mobbing. Forskerne sammenlikner det med å leve i fangenskap. Flere skriver at det hadde vært bedre om de hadde vært døde.

Les mer om dette på Helsedirektoratets nettside.

Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder satser på barn og unge:

Vi har gjennomført flere tiltak for å rette søkelyset på barn i risiko, blant annet ved å bidra til at de ansatte i tjenestene skal bli bedre til å oppdage og hjelpe utsatte barn og unge. For å hjelpe disse familiene er det helt avgjørende at de ulike tjenestene samarbeider.

Taushetsplikt er ofte nevnt som et hinder for samarbeid rundt utsatte barn og deres familier. Fylkesmannen arrangerer et kurs 21. november i år med tema "Taushetspliktens muligheter og begrensninger i et samhandlingsperspektiv". For mer informasjon følg lenken til kursoppslaget.