Farlig avfall fra bygg og anlegg

Fylkesmannen kontrollerer avfall fra bygg- og anleggsvirksomhet.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 30.10.2014

Tilsynsaksjonen er et samarbeid mellom kommunene og Fylkesmannens miljøvernavdeling.  

Miljøvernavdelingen får stadig henvendelser som gjelder ulovlig avfallshåndtering. Ofte gjelder det bygge- og riveavfall som blir dumpet i skråninger eller i skog og mark. Avfallet kan komme fra private husholdninger i forbindelse med oppussing av hus osv., men det kan også komme fra større bygge - riveprosjekter som involverer næringsavfall.

Bygge- og riveavfall kan inneholde mange helse- og miljøskadelige stoffer i f.eks. malt betong, isolasjonsmaterialer, vinduer, elektronikk, impregnert treavfall og gulvbelegg. Dersom avfall som inneholder miljøgifter dumpes i naturen kan dette føre til alvorlige skader for menneskers helse og for naturmiljøet.

Kravene til avfallshåndtering i forbindelse med bygge- og riveprosjekter er definert gjennom plan og bygningslovens forskrifter; byggteknisk forskrift (TEK 10) og byggesaksforskriften (SAK-10).
Her kan du finne veiledning og regelverk som gjelder bygg- og anleggsavfall, og en veileder i hvordan man kan unngå helse- og miljøskadelige stoffer i bygg. I "Farlig avfall fra bygg og anlegg" fra Miljødirektoratet finner du oversikt over de mest vanlige fraksjonene.

Det er kommunen som har myndighet til å følge opp slike saker og som skal se til at det gjennomføres miljøkartlegging, sanering og avfallshåndtering i tråd med forskriftene. Selv om det er kommunen som er myndighet i slike saker har også Fylkesmannen interesse i dette da vi har myndighet for håndtering av farlig avfall gjennom forurensningsloven og avfallsforskriften. Vi er opptatt av at farlig avfall skal håndteres på en forsvarlig måte og leveres til godkjent avfallsmottak for å hindre spredning av miljøgifter til naturen.