Faglige innspill til slåttemarksarbeidet nr. 2/2024

Informasjon fra Ellen Svalheim, nasjonal koordinator oppfølging av Handlingsplan for slåttemark.

Publisert 24.04.2024

Våren kommer på ulikt vis i det lange landet vårt, men sikkert er det at markblomstene før eller seinere vil titte fram i slåttemarkene rundt omkring. Kanskje har du til og med sådd noen markblomster på nye områder? For de som er nysgjerrige på hva som spirer så kan vi anbefale NIBIOs flunkende nye spirebeskrivelser med detaljerte bilder av plantenes utvikling før blomstring.

Av annet spennende kan vi melde at:

  • La humla suse er godt i gang med planleggingen av årets aktiviteter gjennom Den ville pollinatortellingen (dette er et folkeforskningsopplegg utviklet av La humla suse med støtte fra bl.a. Miljødirektoratet, og skal bidra til å gjennomføre tiltak jf 1.5 i den nasjonale pollinatortiltaksplanen). Det blir flere villbie-arrangementer i alle deler av landet utover sommeren, bl.a i slåttemarka på Fagerli naturgård i Trøndelag.  

  • Miljødirektoratet er i gang med en oppdateringsjobb på maler for skjøtselsplaner. Slåttemarksmalen får noen mindre tekniske justeringer, planmal for kystlynghei og slåttemyr oppdateres og regionale skjøtselsplanmaler for naturbeitemarker utarbeidet av Jon Bjarne Jordal, Miljøfaglig utredning, på oppdrag fra Miljødirektoratet skal gjøres tilgjengelig. Malene blir i første omgang gjort tilgjengelig for Statsforvalteren over SF-nett, og vil være tilgjengelig for andre ved kontakt der.  Miljødirektoratet tar etter hvert sikte på at de til enhver tid sist oppdaterte og gjeldende skjøtselsplanmalene skal finnes tilgjengelig på Miljødirektoratets nettsider.

  • Forskriften om utvalgte naturtyper (inkl slåttemark, lauveng, våteng, slåttemyr mm) etter Naturmangfoldloven blei for ei tid siden oppdatert i forhold til det nye verdisettingssystemet med lokalitetskvalitet. Ta gjerne en titt.

  • I forrige «Info ut» epost annonserte vi at NINA ville komme med en spennende rapport. Nå er den her; NINA leverte ved årsskiftet 2023/2024 fagrapport til Miljødirektoratet på viktige leveområer for ville pollinatorer med råd til naturtypekartlegging. Rapporten inngår i oppfølging av tiltak 1.1 i den nasjonale tiltaksplanen for ville pollinerende insekter. NINA Brage: Kartlegging av naturtyper som bidrar med blomsterressurser og larvesubstrater til pollinerende insekter i Norge.

  • For dere som er opptatt av å legge til rette for støttehabitater med lokale markblomster, sjekk gjerne ut nettsida www.blomstereng.no. Her dukker det stadig opp nyheter. En begivenhet i sommer blir Norsk blomsterengdag som avholdes på NIBIO Landvik ved Grimstad 19.juni.

Til sist vil jeg tipse om følgende flotte nettside (i tillegg til Fagerli naturgård nevnt over)  som driver med utstrakt og viktig folkeopplysning i sitt nærmiljø: Blomstereng på Slettebakken, i Bergen.


Kontaktperson:
Ellen Svalheim
NIBIO, avd. for kulturlandskap og biologisk mangfold
Tlf. direkte: + 47 45 21 03 50