Stor interesse for bioenergi som gårdsvarme

Komfort, økonomi og fliskvalitet er suksesskriterier ved etablering av bioenergianlegg.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 08.02.2017

Mer enn 50 personer deltok på et kveldskurs i bioenergi i Lyngdal tirsdag 7. september og fikk høre om fordeler og utfordringer og om hva som er viktig ved planlegging og bygging av et bioenergianlegg.

Fylkesskogmester Una Glende Janson innledet med litt om skogbruket i Agderfylkene, og hun meldte om stor aktivitet i både når det gjelder avvirkning, men også innen skogkultur (planting og ungskogpleie) og skogsbilveibygging. I 2016 ble det avvirket mer enn 700 000 m³ i de to fylkene.

Prosjektleder for Bioenergiprosjektet i Agder, Telemark og Vestfold, Kjetil Øi, gav en generell orientering om bioenergi og pekte på fordeler og utfordringer ved utbygging av bioenergi som gårdsvarme.

– Økt komfort og god økonomi i prosjektene trekkes frem av mange som de viktigste fordelene. I tillegg er effekter som muligheten for å bli sin egen energileverandør, bruk av eget virke til oppvarming og bruk av klimavennlig energi til oppvarming viktige for bonden, sa Øi.

Prosjektlederen gikk gjennom støtteordningene til Innovasjon Norge, før han avsluttet med å informere om at han tilbyr gratis råd og veiledning i en oppstartsfase og kan også være behjelpelig med utfylling av søknad til Innovasjon Norge.

Gode råd fra Bygland varmesentral

Geir Skjevrak fra Bygland varmesentral gav på en munter og kunnskapsrik måte deltagerne et praktisk innblikk i hvordan man planlegger et bioenergiprosjekt.

– Det viktig at man tenker gjennom logistikken ved håndtering av brenselet (flis/ved), sa Skjevrak og fortsatte: Velger man en fliskjel, noe de fleste gjør da dette gir vesentlig mindre daglig arbeid enn en vedkjel, er kvaliteten på flisa helt avgjørende for om det blir et vellykka prosjekt eller ei. Dagens moderne kjeler er av så god kvalitet at det sjelden er disse som forårsaker stopp. Flisa bør være tilstrekkelig tørr og av rett, tilpassa størrelse.

Etter Skjevrak sin gjennomgang gikk turen opp til Knut Foss for befaring av flisfyringsanlegget med flislager og fyrrom. Her fikk deltagerne høre om erfaringene til Foss og se hvilke praktiske løsninger han hadde valgt.

Fra befaringen hos Knut Foss.

Mange leverandører representert

Seks firmaer som til sammen representerer ti flis- og vedkjeler fikk kort presentere sine produkter og var også tilgjengelig for deltagerne i pausene og på befaringen. Det at så mange leverandører var tilstede gav deltagerne en unik mulighet til å orientere seg i markedet og sammenligne ulike produkt.

Kurset ble arrangert av Bioenergiprosjektet til Fylkesmannen i samarbeid med Lista og Lyngdal Bondelag, Vest-Agder Bondelag, NLR Agder, Lyngdal skogeierlag og Ny giv for landbruket i Lyngdal.