Første fagbok i antrozoologi på norsk

Forskning på dyrs mulige helsebringende effekter er et voksende felt internasjonalt.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 21.06.2018

Antrozoologigruppa på Agder har gitt ut den første fagboka i dyreassisterte intervensjoner. Boka Antrozoologi – samspill mellom dyr og menneske er tenkt som pensumbok til studier på universitetsnivå, men er også interessant for personer som arbeider med dyr og mennesker, f.eks. på Inn på tunet-gårder.  

Denne boka viser bredden i temaet antrozoologi og dyreassisterte intervensjoner og er skrevet av forfattere fra ulike fagområder. Redaktører er Bente Berget fra Agderforskning og Elsebeth Krøger og Anna Brita Thorød fra Universitetet i Agder (UiA). Lisbeth Svendsen Kismul fra Fylkesmannen er blant de tolv andre som har bidratt til boken.

Forskning om dyrs mulige helsebringende effekter og det som omtales som dyreassisterte intervensjoner (DAI) er et voksende felt internasjonalt. Dyreassisterte intervensjoner blir i økende grad anvendt også her i landet, både innenfor utdanningsfeltet, helse- og omsorg og andre velferdsområder. Offentlige velferdstjenester inngår også samarbeid med «Inn på tunet»-gårder, som gir tilbud om arbeid og samvær med dyr til forskjellige målgrupper.

Lenke til mer informasjon boka på nettsidene til UiA.

Antrozoologigruppa er en forsknings- og utviklingsgruppe basert på et samarbeid mellom rådgiverne for Inn på tunet-feltet ved landbruksavdelingen hos Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder og ansatte fra Fakultet for helse- og idrettsvitenskap og Fakultet for samfunnsvitenskap ved UiA. Gruppa ble etablert høsten 2012 og har arrangert flere konferanser og gjennomført to forprosjekter. Våren 2015 ble et videreutdanningstilbud etablert.