Åpen yngelråte igjen – hva nå?

Sanering på en bigård i Aust-Agder. Likevel: Vi trenger flere bier og mer honning!

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 28.06.2019

I 2010–2011 hadde vi et stort utbrudd av biesykdommen åpen yngelråte. Det ble i juni oppdaget et nytt tilfelle i Aust-Agder. Mattilsynet har lagt ned påbud om at birøkterens 250 bifolk blir sanert. Fylkesmannen administrerer kompensasjonsordninger når slike tilfeller kommer, men det er allikevel krevende for den som blir rammet av slike utbrudd. Det skaper også engstelser i birøktermiljøet om det kan komme nye utbrudd.

Sanere og erstatte

Mattilsynet har iverksatt restriksjoner som gjør at en tror at dette tilfellet også vil bli stanset og smitten ikke får spre seg. Det er viktig at restriksjonene fra Mattilsynet følges slik at vi fortsatt kan ha et godt bihold på Agder som består av friske, sunne og aktive bier. I Norge velger vi å sanere og erstatte for å holde ute en del husdyrsykdommer og holde medisinbruken i norsk husdyrhold på et lavest mulig nivå. 

Biene er viktige

Fylkesmannen vil tross dette utbruddet fortsatt motivere til mer honningproduksjon på Agder. Det er behov for mer norsk honning. Agder har lange tradisjoner for honningproduksjon. Det er stadig flere bønder som henter en større del av inntekten sin fra birøkten.

Honningbiene er viktig for god pollinering i frukt- og bærproduksjonen. Flere større produsenter leier inn bier til denne viktige jobben. Med bier i frukt og bærfeltet øker både kvalitet og kvantitet i bærfeltene betraktelig. Vi vil fortsatt sende biene en takk når vi i sommer kan nyte smakfulle nærdyrka jordbær, bringebær og andre frukter og bær.

Urbant landbruk er voksende, også på Agder. Bybier og bier på tak blir mer vanlig. Dette er svært spennende for de som driver det, og ikke minst gir det et større naturmangfold. Birøkt er fascinerende!

Kontaktpersoner