Hvordan ferdes i områder med moskus?

Vi fascineres av dette arktiske dyret som ikke skyr når den ser oss, men lar oss få møte den ansikt til ansikt i fjellet. Dra gjerne ut for å se på den, men husk at du må ta forhåndsregler. Ikke forstyrr den unødig og ikke gå for nærme, for din egen sikkerhet og for moskusens ve og vel.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 21.03.2018

Foto: Beate Sundgård

Moskusen er ikke farlig - hvis du tar hensyn
Moskusen er en fredelig planteeter og bryr seg ikke om mennesker hvis den får være i fred. Det kan også virke som om den er både uredd og tam når du går forbi den. Men la deg ikke lure, dette er et vilt dyr med en uvanlig forsvarsstrategi. Kommer du for nær moskusen kan den betrakte deg som en inntrenger og forbinde deg med fare. Dette gjelder særlig hvis du har med deg hund eller hvis du kommer i nærheten av ku med kalv.

Hvordan ta hensyn?
For din egen og moskusens skyld bør du aldri gå nærmere enn 200 meter.

Hvis moskusen står i stien hvor du hadde tenkt å gå, bør du gå en stor bue utenom.

Kommer du uforvarende for nært bør du raskt returnere den samme veien som du kom.

Hva er faresignalene?
Hvis du kommer for nært en moskusflokk kan de stoppe beitingen og stille seg i forsvarsposisjon med fronten mot inntrengeren. Da bør du fjerne deg så raskt som mulig!

 Er du så nær at moskusen slenger med hodet, stamper med beina og eller stanger i tuer, busker eller seg imellom bør du også fjerne deg så raskt som mulig!  

Moskusen er farlig hvis du ikke tar hensynHvis du ikke tar hensyn til faresignalene kan du risikere at den forsvarer seg ved å angripe inntrengeren. Oftest forsvarer den seg med et skinnangrep for å skremme deg vekk. Det er dessverre flere tilfeller der moskus har skadet eller drept folk som har kommet for nært!

Moskus som kan være en fare for folk kan avlives etter vedtak av fylkesmannen
Politiet kan i tillegg i akutte situasjoner avgjøre om moskus er en fare for folks sikkerhet, og med hjemmel i politiloven § 7 iverksette øyeblikkelig felling. Jaging av moskus kan i enkelte tilfeller være et alternativ. Dette må utføres av personer med erfaring.

Ansvarlig for tekst og bilder: Bjørn Rangbru og Beate Sundgård

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Kontaktpersoner

Dokumenter