Frostating utvalgte kulturlandskap

Utsikt over Frostating fra beite på Hogstad nedre Foto: Kari Kolle / Statsforvalteren i Trøndelag.

Midt i Frostating utvalgte kulturlandskap ligger en markeringshaug med 12 steiner som markerer hvilke områder i Trøndelag som sendte utsendinger til Frostatinget. Det historiske landstinget Frostating hadde tilhold i området rundt Tinghaugen som er landets eldste tingsted. Frostatingsloven er Norges eldste lovverk med den kjente grunnleggende formuleringen «Med lov skal landet vårt byggjast, og ikkje med ulov øydast».

Det er Frosta kommune som har forvaltningsansvar for området.

Kulturlandskapet på Frosta preget av intensivt jordbruk kombinert med ugjødsla beiter, strandenger, rike strandberg og noen få skogsdammer. Godt klima og gode vekstvilkår har gitt Frosta kallenavnet ”Trondheims kjøkkenhage” siden lenge før første verdenskrig. . Dermed er de store verdiene i området knyttet til dyrking av korn, potet og mange sorter grønnsaker; løk, kål, gulrot, blomkål, purre, kålrot, broccoli, sukkererter, og mye annet.

Det er spesielt stripen mellom dyrka mark og fjorden som utmerker seg med et svært viktig biologisk mangfold. Her ligger registrerte viktige naturtyper på rekke og rad.

Gravhauger ligger også på rekke og rad i dette landskapet, som igjen forteller om hvor betydningsfult dette området var for de som dengang satt med herredømme. 

 

 

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.