Tilskudd ved produksjonssvikt i plante- og honningproduksjon - Spørsmål ved vintertap hos birøktere

Til og med 2016 fantes det en erstatningsordning som het «Tap av innvintrede bikuber i produksjon», hvor birøktere kunne få erstattet utgåtte bikuber med en fast sats per kube. Denne ordningen eksisterer ikke lengre.

I denne artikkelen ønsker vi å klargjøre gjeldende praksis for tilskudd ved produksjonssvikt i plante– og honningproduksjon.

 

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 26.04.2023

Ordningen Tilskudd ved produksjonssvikt i plante– og honningproduksjon kan gi erstatning for svikt i honningproduksjonen forårsaket av klimatiske skader. For å være tilskuddsberettiget må vilkårene i forskriften være oppfylt, herunder gjelder at driftsformen må være forsvarlig og at vintertap skal være utbedret.

Dokumentasjon av skade

Søker er ansvarlig for å dokumentere skadeårsaken, og det er et vilkår at søker skal melde fra til kommunen så snart det er mistanke om at det kan bli produksjonssvikt og senest 15. september. Nytt meldesystem gjelder fra 2023. Melding skal sikre at kommunen har mulighet til å kontrollere skaden på et tidspunkt der kontrollen har en hensikt. Ved svikt i honningproduksjonen skal kommunen kontrollere minimum 50 % av innmeldte saker.

Dokumentasjon av honningmengde

Skadeårets avling blir målt opp mot avling i gjennomsnittsårene.
Produksjon i gjennomsnittsårene (de 4 siste årene før skadeåret) dokumenteres ved solgt honningmengde fra hovedbok, næringsoppgave eller regnskapsbilag, justert for lager ved årets begynnelse og slutt. Dokumentasjonen skal vise salg av honning, både i mengde og beløp, i hvert av årene i gjennomsnittsperioden. Regnskapsutskrifter skal være bekreftet av ekstern regnskapsfører, revisor eller kommune.

Skadeårets produksjon dokumenteres ved omsatt honningmengde (regnskap, eventuelt salgsbilag) med tillegg av honning som er på lager av skadeårets honningproduksjon og fratrekk av lager ved årets begynnelse. For å finne honningmengde per produksjonskube divideres denne mengden på antall produksjonskuber i skadeåret. Dersom det oppgis høyere kubetall i skadeåret enn i gjennomsnittsårene, skal økningen begrunnes.

Erstatningsberegningen

Man kan kun få erstatning for produksjonssvikt utover 30 % av gjennomsnittsproduksjonen de siste 4 åra før skadeåret. Gjennomsnittsproduksjonen beregnes ut fra dokumentert honningproduksjon i kilo per bikube i produksjon for de 4 siste årene før skadeåret. Det dårligste året av de fire kan tas ut. Produksjonen i skadeåret er dokumentert honningproduksjon i kilo per bikube i produksjon.

Erstatningen beregnes som antall bikuber i skadeåret multiplisert med gjennomsnittsproduksjonen per kube. Deretter trekkes 30 % egenrisiko, produksjonen i skadeåret og eventuell produksjonssvikt som ikke er klimabetinget. Denne summen multipliseres med fastsatt sats for honning.

For foretak uten historiske produksjonstall kan statsforvalteren fastsette gjennomsnittsproduksjonen skjønnsmessig. Maksimalt erstatningsbeløp for svikt i honningproduksjon er 750 000 kroner, og nedre grense for utbetaling er 5 000 kroner.

Søknadsfrist og søknadsskjema

Søknadsfrist er 31. oktober. Søker velger skjema for svikt i honningproduksjon. Mer informasjon for søker på Landbruksdirektoratets nettside.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Kontaktpersoner