Vis hensyn i en periode rein og andre hjortedyr er sårbare!

Vis hensyn og hold hunder i bånd er rådet når du kan risikere å møte på tam eller vill rein. Foto: Statsforvalteren i Trøndelag

Nå kommer påska, og mange drar til fjells. Husk å vis hensyn og hold hunder i bånd. Hvis du ser rein bør du holde lang avstand, snu, eller gå langt utenom dem. Senvinteren er tøff både for tam og vill rein og annet hjortevilt. De er derfor ekstra sårbare i tiden som kommer utover mot våren og kalvingstid.

Publisert 22.03.2024

Fra 1. april er det båndtvang. Men hundeloven stiller allikevel krav om at hunden skal være under eiers kontroll også når hunden er løs utenfor båndtvangsperioden. Det er dessverre episoder hvor hund har jaget rein. Uansett årstid er dette uheldig, men spesielt vinterstid og utover våren er simlerein og årskalv spesielt sårbare. Vi oppfordrer derfor hundeeierne om å ha tilstrekkelig kontroll på hunden, slik at man kan unngå uheldige episoder.

Reinen har en svært god luktesans, og er vindretningen riktig får den vær av oss på langt hold. Villreinen kan starte flukten når du er en halv kilometer unna. Om dere skulle treffe på en reinflokk, ta hensyn til vindretning og respekter reinens behov for beitero og avstand til folk.

Hvordan kan du vise hensyn om du ser rein på fjellet?

  • Tenk på vindretning, hold lang avstand, snu, skift retning eller vent til reinen trekker vekk.
  • Ha hunder i bånd.

Takk for at du tar hensyn!

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.