Digital fagfredag- Samvær etter omsorgsovertakelse

Dato:
22. september 2023 08.30 - 10.30
Sted:
Digitalt på Teams
Arrangør:
Statsforvalteren i Trøndelag
Målgruppe:
barnevernsfeltet
Påmeldingsfrist:
20. september 2023 23.00

Barn og foreldre har rett til samvær med hverandre etter omsorgsovertakelse, så lenge ikke noe annet er bestemt. Formålet med samværet er å opprettholde og styrke relasjonen mellom barnet og foreldrene, slik at målsettingen om gjenforening vil være mulig.

Publisert 05.09.2023

Det er en målsetting at barn og foreldre skal kunne gjenforenes så snart det er til barnets beste. Barnevernstjenesten har plikt til å arbeide aktivt for at relasjonen mellom barn og foreldre opprettholdes og utvikles. Samvær mellom barnet og foreldrene anses som et viktig virkemiddel for å få dette til. Barnevernstjenesten skal også sørge for at barnet gjennom samvær og kontakt kan opprettholde og styrke bånd til søsken og andre som har et etablert familieliv og nære personlige bånd til barnet. Også i de tilfellene hvor målet om å gjenforene barn og foreldre er oppgitt, må barnevernstjenesten legge til rette for samværsordning som bidrar til å opprettholde og styrke relasjonen.


Det er et overordnet hensyn at samværsordningen etter omsorgsovertakelse skal være til barnets beste. Barn skal ikke ha samvær som vil skade deres helse og utvikling, eller være en urimelig belastning. Barnets mening om samvær skal være utgangspunktet for vurderingen.


Barnevernstjenesten skal ut fra en konkret vurdering av barnets behov utarbeide en plan for gjennomføring av samvær og kontakt med foreldre, søsken og andre nærstående. Barnevernstjenesten skal så langt det lar seg gjøre aktivt involvere barnet og foreldrene når en samværsordning vurderes og utformes. Det skal legges til rette for at barnets familie og nettverk skal involveres.


I dette webinaret vil vi belyse hvordan familieråd som metode kan benyttes i dette arbeidet. Familieråd er en metode som gir familie og nettverk mulighet til selv å finne løsninger. Dette er barnets møte, hvor ressurser og muligheter er i fokus.


Følgende poster står på programmet:


• «Et samvær som passer akkurat for meg» v/ Landsforeningen for barnevernsbarn
• «Hvordan bruke familieråd i spørsmål om samvær?» v/ Bufetat
• Erfaringer om bruk av familieråd i samværssaker i barnevernstjenesten
• Erfaringer om bruk av familieråd når barn bor på barnevernsinstitusjon

Opptak:

 

Dato:
22. september 2023 08.30 - 10.30
Sted:
Digitalt på Teams
Arrangør:
Statsforvalteren i Trøndelag
Målgruppe:
barnevernsfeltet
Påmeldingsfrist:
20. september 2023 23.00