Nordland har 1,5 % fulldyrka jordareal

Nordland har 1,5 % fulldyrka og 3,2 % dyrkbart areal. Landsgjennomsnittet er henholdsvis 2,9 % og 4,3 %.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 07.10.2014

Skog og landskap har laget en ny ressursoversikt med arealtall for fulldyrka jord og dyrkbar jord, basert på 2013-statistikk. Ressursoversikten viser at det er 8 700 km2 fulldyrka jord og 13 000 km2 dyrkbar jord i Norge.

Nordland har mindre areal enn landsgjennomsnittet. Det er Vesterålskommunene Andøy og Sortland som har størst arealer med fulldyrka og dyrkbar jord - med over 100 000 daa for hver av disse to kommunene. Men også Hadsel, Vestvågøy, Steigen, Bodø, Fauske, Vefsn, Leirfjord, Hattfjelldal og Rana har hver mellom 50 000 – 100 000 daa fulldyrka og dyrkbar jord.

Andøy, Bø i Vesterålen, Nesna, Alstahaug og Sømna er de kommunene i Nordland der fulldyrka og dyrkbart areal utgjør størst prosentandel av landarealet i kommunen (16 - 30 % av totalarealet).

Formålet med oversikten er å gi et oppdatert bilde av hva som er kartlagt som fulldyrka jord og hva som er kartlagt som dyrkbar jord. Fulldyrka jord er areal dyrket til vanlig pløyedybde og som kan brukes til åkervekster eller til eng som kan fornyes ved pløying. Dyrkbar jord er arealer som ved oppdyrking kan settes i stand til holde krav til fulldyrka jord og som holder kravene til klima og jordkvalitet for plantedyrking.

I jordvernsammenheng brukes begrepet «dyrka jord». Dette består av fulldyrka jord, overflatedyrka jord og innmarksbeite. I Nordland har Fylkesmannen vedtatt en strategisk plan for bevaring av jordbruksarealene i fylket; Jordvern i Nordland.

Les hele saken hos Norsk institutt for skog og landskap under relaterte lenker i høyre marg. Her ligger også vår strategiske plan Jordvern i Nordland.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.