Arealforvaltning

Oppdatert 20.12.2023

Det er i utgangspunktet kommunen selv som bestemmer hvordan arealene skal brukes, så lenge arealbruken er innenfor rammene av nasjonal politikk. Statsforvalteren er fagmyndighet innen landbruk, miljøvern, helse og samfunnssikkerhet, og skal sørge for at nasjonale interesser blir ivaretatt. I tillegg skal vi sikre at kommunale vedtak i plan- og byggesaker er i samsvar med gjeldende lovverk.

Nasjonale retningslinjer må følges

Stortinget og regjeringen gir retningslinjer og rammer som kommunene skal legge til grunn i arealforvaltningen. Statsforvalterens oppgave er å sørge for at kommunene ivaretar nasjonale interesser innenfor miljøvern, landbruk, helse og samfunnssikkerhet. Vi skal også se til at barn og unges interesser blir tatt vare på i planleggingen. Dersom den kommunale arealforvaltningen er i strid med nasjonale interesser, kan Statsforvalteren gripe inn.

Statsforvalteren kan gripe inn ved å fremme innsigelser til arealplaner eller klage på vedtak i byggesaker (dispensasjonsvedtak) som er i strid med arealplanen. Dersom kommunen velger å ikke ta innsigelsen til følge, går saken til mekling mellom partene. Hvis meklingen ikke fører fram, kan kommunen be om at saken oversendes til Kommunal- og distriktsdepartementet for endelig avgjørelse. 

Statsforvalteren er klageinstans

De som er berørt av kommunale vedtak i reguleringsplaner og byggesaker, og av vedtak etter jordloven, konsesjonsloven og odelsloven, kan klage til Statsforvalteren. Statsforvalteren behandler også klagesaker etter matrikkelloven, eierseksjonsloven, veiloven, tomtefesteloven og lov om kommunal forkjøpsrett. Statsforvalteren er i tillegg klageinstans i saker der det offentlige overtar privat eiendom etter plan- og bygningsloven (ekspropriasjon). Denne typen klager behandles først av kommunen. Dersom kommunen ikke gir klageren medhold, sender kommunen klagen til Statsforvalteren for endelig avgjørelse. 

Vis mer

FOSIN: Fast ordning med samordning av statlige innsigelser. Les mer om ordningen her. 

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Publisert 30.06.2014

Fylkesmannen med innsigelse til reguleringsplan for Lillesund i Gildeskål

Fylkesmannen har fremmet innsigelse til en reguleringsplan for fritidsboliger, marina m.m. på Sund i Gildeskål. Innsigelsen ble fremmet av hensyn til bevaring av landets jordressurser for eksisterende og framtidig matproduksjon.


Publisert 26.05.2014

Fylkesmannen fremmer innsigelse til Byplan Sortland

Innsigelsen gjelder boligområdene B14 Steiro og B22 Strand III, og er fremmet av hensyn til bevaring av landets jordressurser for eksisterende og framtidig matproduksjon.  


Publisert 17.02.2014

Fylkesmannen med innsigelse til reguleringsplan for Nasa kvartsforekomst

Fylkesmannen har fremmet innsigelse til  reguleringsplan for Nasa kvartsforekomst. Grunnlaget for innsigelsen er at planen vil få vesentlige konsekvenser for reindrifta i området. I tillegg kommer konsekvensene for landskapsverdi- og friluftslivsinteresser.


Publisert 08.01.2014

Ny kartløsning og bedre kvalitetssikring for bedre arealplaner

Arealplaner på høring var fra 1. januar i år tilgjengelige på internett i «Nordlandsatlas». Dette vil i betydelig grad lette planbehandlinga regionalt, i tillegg til at det vil gi folk flest bedre mulighet til å  følge med.


Publisert 23.10.2013

Invitasjon til den årlige plankonferansen

Konferansen arrangeres 11. og 12. desember 2013 på Radisson Blu i Bodø.


Publisert 20.09.2013

Innsigelse fra Fylkesmannen til reguleringsplan for Kreta

Fylkesmannen har fremmet innsigelse til forslag til detaljreguleringsplan for Kreta i Vågan. Innsigelsen begrunnes ut fra planfaglige hensyn og hensynet til friluftsliv og nærmiljø.


Publisert 18.09.2013

Fylkesmannen fremmer innsigelse til kommuneplanens arealdel for Andøy

Fylkesmannen har fremmet innsigelse til kommuneplanens arealdel for Andøy. Dette innebærer at planen ikke kan egengodkjennes av kommunen.


Publisert 14.06.2013

Fylkesmannen i Nordland skal teste ny innsigelsesordning

Vi er sammen med 5 andre fylkesmannsembeter valgt ut til å delta i et forsøk med en ny innsigelsesordning.


Publisert 02.04.2013

Unntak for landbrukstiltak i strandsonen opphører 1. juli 2013

Plan- og bygningsloven har et generelt forbud mot byggetiltak i strandsonen.


Publisert 01.03.2013

Reguleringsplan for tollstasjon i Graddis stadfestet

Miljøverndepartementet har stadfestet Reguleringsplan for Graddis Tollstasjon i Saltdal kommune.