19. november er verdens toalettdag

Toalett
Toalett Foto: Hege Rasmussen / Statsforvalteren i Nordland.

Tema for markeringa i 2022 er "Making the invisible visible". Hensikten er å  fokusere på problemene som oppstår når folk bruker toalettet som søppelbøtte.

Publisert 18.11.2022

FNs bærekraftsmål nummer 6 skal sikre rent vann og gode sanitærforhold. Verdens toalettdag har vært markert siden 2013. 

På verdensbasis har 4,2 milliarder mennesker ikke tilgang på tilfredsstillende og trygge sanitærforhold. Dette er et helsemessig problem. Mange dør årlig av diare og andre sykdommer som kan forebygges med enkle hygienetiltak.

FNs bærekraftsmål nummer 6 Rent vann og gode sanitærforhol

 

Det er også et sikkerhetsmessig problem, spesielt for jenter. Mange steder må jenter slutte på skolen når de får mensturasjon. De er også utsatt for seksuelle overgrep på offentlige toaletter.

I Norge slipper vi heldigvis disse problemstillingene. Vårt I-landsproblem, som det fokuseres på denne gangen, er at mange bruker toalettet som søppelbøtte. Dette fører til forurensning fra kjemikalierester som havner i avløpssystemet. Og det gir også betydelige driftsproblemer for kommunene.

Driftsoperatørene må bruke mye tid og ressurser på vedlikehold av avløpsnettet, pumper og renseanlegg fordi gjenstander som ikke har noe i kloakken å gjøre likevel havner der. Regninga er det vi, innbyggerne, som får i og med at kommunenen får høyere driftutgifter på grunn av omfattende vedlikeholdsbehov.

Så, når du setter deg på doen på lørdag, så tenk litt på om du egentlig har god dokopmetanse. Norsk Vanns kampanje Det skal du nesten bare drite i gir tips om godt dovett.

 

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.