Oppdrettslaksen sprer seg videre - fiske etter rømlingene utvides ytterligere

Laks i Saltdalselva
Laks i Saltdalselva Foto: Skandinavisk naturovervåking / Statsforvalteren.

Området der det kan fiskes etter rømt oppdrettslaks på Helgeland er  utvidet ytterligere. Det omfatter nå hele sjøområdet fra og med Velfjorden i sør til og med Sjonafjorden i nord, samt kystområdene utenfor. Perioden for fiske forlenges til og med 6. november.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 24.10.2016

Fylkesmannen har fått meldinger som tyder på at en del av den rømte oppdrettslaksen nå befinner seg lenger nord enn der det ble åpnet for gjenfangstfiske den 30.09.2016 og 14.10.2016.  For at en enda større del av den rømte laksen skal kunne fiskes opp, utvides derfor gjenfangstområdet til også å omfatte Ranfjorden og Sjonafjorden, samt kystområdene utenfor. Tidsperioden for gjenfangstfiske utvides med ei uke, frem til og med 06.11.2017.

Hensikten bak vedtaket om en slik tillatelse er å begrense skadene av rømt fisk på ville bestander av laksefisk i området. Tillatelse til dette blir gitt fordi store deler av villfiskbestandene  nå  oppholder seg i vassdrag, og det dermed er lav risiko for fangst av villfisk i sjøen. For å redusere faren for bifangst av umoden sjøørret settes minste tillatte maskevidde til 63 mm.

Som det går fram av tidligere oppslag er dette laks med ei snittvekt på 5,7 kg som har rømt fra et oppdrettsanlegg ved Skonseng, ytterst i Halsfjorden i Vefsn. Nova Sea har opprettet et mottak for gjenfangst av rømt oppdrettslaks. For fisk som fanges i området fra Velfjorden i sør til og med Leirfjorden i nord betales en dusør på 300 kr pr. fisk som kan dokumenteres ved innlevering av fisk, eller fettfinne fra fisken sammen med rapport om størrelse. Denne ordningen gjelder for oktober måned.

Vilkår for fiske er oppgitt i tillatelsen som kan lastes fra denne siden

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.