Høring av søknad om mudring og utfylling - Nordhusøy - Træna

Høringsfrist:
17. januar 2023
Illustrasjon og kart over tiltaksområdet.

Utviklingsselskap Træna 365 har søkt Statsforvalteren i Nordland om tillatelse til mudring og utfylling i sjø ved Nordhusøy på Træna. Formålet med tiltaket er å etablere ny småbåthavn i forbindelse med satsing på blant annet hotell, museum og næringslokaler i området. 

Publisert 14.12.2022

Om tiltaket

Tiltaket omfatter utfylling av tre områder for bygging av moloer, og mudring av ett område for å oppnå tilfredsstillende seilingsdybde. Det skal fylles ut med henholdsvis 23 000, 3000 og 1500 kubikkmeter pukk og sprengstein over areal som berører henholdsvis 4000, 650 og 70 kvadratmeter sjøbunn. Tiltakene er planlagt gjennomført med lastebil fra land. Mudringstiltaket omfatter mudring av 24 000 kubikkmeter sjøbunn over 6 600 kvadratmeter sjøbunn. Det skal mudres fra sjø med gravemaskin på lekter og ved undervannssprengning. Mudremassene er planlagt gjenbrukt til ulike formål. Arbeidet er planlagt gjennomført sommer/høst 2023.

Forurensning

Det har blitt tatt prøver av sjøbunnen som blir berørt av tiltakene. Det ble ikke påvist innhold av miljøgifter over tilstandsklasse II (god miljøtilstand) i overflateprøvene, og sedimentene klassifiseres som ikke forurenset. 

Naturverdier

Overlappende med tiltaksområdet er det kartlagt store kamskjellforekomster, som er registrert som viktig og av nasjonal verdi. Det er også kartlagt svært viktige områder med skjellsand overlappende med tiltaksområdet. Flere fuglearter av nasjonal forvaltningsinteresse er observert i området. Det finnes fiskeplasser og oppdrettsanlegg under 1 kilometer fra tiltaksområdet.

Høring

Søknaden er publisert under "Dokumenter" på denne siden. Eventuelle uttalelser til søknaden kan sendes til sfnopost@statsforvalteren.no eller til Statsforvalteren i Nordland, 8003 Bodø, innen 17. januar.

 

Høringsfrist:
17. januar 2023