Høring av søknad om mudring og dumping - Gunnarbåten - Hadsel kommune

Høringsfrist:
20. januar 2023
Oversiktskart som viser tiltaksområdet Gunnarbåten.

Kystverket har søkt Statsforvalteren i Nordland om tillatelse til mudring og dumping i gjennomseilingen Gunnarbåten i Raftsundet i Hadsel kommune.

Publisert 19.12.2022

Om tiltaket 

Tiltaket inngår som en del av Kystverkets prosjekt om å utbedre farleden Stamsund-Risøyrena med gjennomseiling Raftsundet. Tiltaket er planlagt gjennomført vår/sommer/høst 2023.

Mudringstiltak

Tiltaket omfatter to mudringslokaliteter; Gunnarbåten del 1 og del 2, samt dumping i sjø. Det skal mudres omtrent 2970 kubikkmeter løsmasser og sprenges omtrent 11 870 kubikkmeter over totalt 7602 kvadratmeter sjøbunn. 

Disponering av masser og dumping 

Kystverket jobber med løsninger slik at massene fra sprengning kan nyttiggjøres på land. Massene er planlagt fraktet til landdeponi på Børøya slik at de kan nyttiggjøres på et senere tidspunkt. Uengnede masser er planlagt dumpet. Maksimalt kan det være aktuelt å dumpe omtrent 24 336 kubikkmeter masser (angitt som løsmasser) over et areal på omtrent 29 000 kvadratmeter i det planlagte dumpeområdet. Dybde på dumpelokaliteten er 55-58 meter. 

Kartutsnitt med planlagt utdypingsområde Gunnarbåten markert i rød skravur og forslag til dumpeområde markert i grønn skravur. Akvakulturlokalitet markert med grønn skravur. Sør og vest for tiltaksområdet er det registrert fiskeplasser. Illustrasjon er hentet fra søknaden. 

Forurensning

Prøver av sedimentene i områdene som skal mudres og i dumpeområdet viser bakgrunnsnivå eller god miljøtilstand (tilstandsklasse I og II) av stoffene det har blitt testet for. Sjøbunnen er ansett som ikke forurenset.

Naturverdier

Det er registrert naturtyper som skjellsand og ruglbunn av stor verdi ved de planlagte mudringsområdene. Det er også observert tette forekomster av tareskog og stortare i området. Det er ikke registrert viktige naturtyper nærmere enn 1 kilometer fra dumpeområdet. Det er registrert flere fuglearter av nasjonal forvaltningsinteresse i nærheten av tiltaksområdene.

Det finnes kartlagte fiskeplasser og beiteområder for hyse omtrent 1 kilometer sør for tiltaksområdet i tillegg til et beiteområde for torsk, sei og hyse omtrent 3 kilometer nordøst for tiltaksområdet. Omtrent 1,5 kilometer nord for Gunnarbåten ligger det et oppdrettsanlegg.

Høring

Søknaden er publisert under "Dokumenter på denne siden. Eventuelle uttalelser til søknadene kan sendes til sfnopost@statsforvalteren.no eller Statsforvaltren i Nordland, postboks 1405, 8002 Bodø innen 20 januar 2023.

Høringsfrist:
20. januar 2023