Høring av søknad om utfylling i sjø - Galtneset - Træna kommune

Høringsfrist:
6. desember 2021
Kartutsnitt over Galtneset i Træna kommune. Planlagt utfyllingsområde er skravert i lilla. Illustrasjonen er hentet fra søknaden.

Træna kommmune har søkt Statsforvalteren om tillatelse til utfylling i sjø ved Galtneset ved Gaia Salmon AS på Træna. 

Publisert 22.10.2021

Om tiltaket

Det søkes om tillatelse til å fylle ut i sjø på Galtneset i Træna kommune. Træna kommune ønøsker å fullføre det planlagte industriområdet på Galtneset i henhold til godkjent reguleringsplan for området. det planlegges å fylle ut 268 000 kubikkmeter over et areal på om lag 18 700 kvadratmeter.

Det er planlagt oppfylling til kote +3,75 m. Utfyllingsmasser er planlagt hentet ut lokalt  fra Galtneset, og fra steinbrudd på Ytterhakksholmen. Anleggsarbeidet planlegges fra oktober 2021 til mai 2022.

Forurensning

Det har blitt tatt prøver av sjøbunnen fra fem stsjoner i området som skal fylles ut. det ble funnet forhøyet nivå av TBT ved stasjon 1 tilsvarende tilstandsklasse III, moderat miljøtilstand. Tjærestoffet antracen (PA-forbindelse), er satt til miljøtilstand III, moderat, da målemetode ikke er sensitiv nok til å skille mellom tilstandsklasse I-III. De andre stoffene som ble målt tilsvarer bakgrunnsnivå eller god miljøtilstand (tilstandsklasse I og II). 

Naturverdier

Overlappende med tiltaksområdet er det kartlagt en naturtype av store kamskjellforekomster som er registrert som viktig, og av nasjonal verdi. Det er også kartlagt svært viktige områder med skjellsand omtrent 150 meter unna tiltaksområdet. 

Høring

Søknaden legges også til gjennomsyn hos Træna kommune. Ytteligere opplysninger kan fås ved henvendelse til Statsforvalteren i Nordland, telefon 75 53 15 50. Eventuelle merknader til søknaden kan sendes til sfnopost@statsforvalteren.no, eller til postboks 1405, 8002 Bodø innen 22. november 2021.

Høringsfrist:
6. desember 2021