Våg å snakke om selvmordstanker - det kan redde liv!

Primærmålgruppen er voksne menn i alderen 40-60 år. Dette er fordi menn i mindre grad enn kvinner søker hjelp, og fordi rundt to av tre norske selvmord hvert år begås av menn.
Primærmålgruppen er voksne menn i alderen 40-60 år. Dette er fordi menn i mindre grad enn kvinner søker hjelp, og fordi rundt to av tre norske selvmord hvert år begås av menn. Foto: ScanStockphoto.

I 2021 var det 658 mennesker som tok sitt eget liv i Norge. Alle kan være med på å forebygge selvmord. 24. oktober starter en kampanje i vår region der målet er å øke kunnskapen om selvmord i befolkningen, redusere stigma og få flere til å søke hjelp.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 20.10.2022

Kampanjen har fått navnet ««Snakk om selvmordstanker, det kan redde liv», og foregår i Trøndelag og Møre og Romsdal. Kampanjen er et resultat av regjeringens handlingsplan for forebygging av selvmord «Ingen å miste, 2020-2025».  Her er regionale folkeopplysningskampanjer om selvmordsforebygging løftet fram som et tiltak.

Målgruppen er befolkningen, spesielt menn, og kommuner

– Skal vi forebygge selvmord, må det gjøres der folk lever og bor. Regionalt ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging, RVTS Midt ved St. Olav, har ansvar for kampanjen i region midt og statsforvalterne i Trøndelag og Møre og Romsdal har bidratt med å involvere ansatte i ulike tjenester i til sammen 64 kommuner, forteller Laila Hoff Johansen, kommunikasjonsrådgiver ved RVTS Midt.

Kampanjen er en del av et todelt prosjekt som er initiert av Helsedirektoratet. Den består både av en kampanje rettet mot befolkningen og et opplæringstilbud for ansatte i kommuner, helseforetak, fastleger og frivillige.      

Primærmålgruppen er voksne menn i alderen 40-60 år. Dette er fordi menn i mindre grad enn kvinner søker hjelp, og fordi rundt to av tre norske selvmord hvert år begås av menn.                                                                                 

Skal gi mot til å fortelle og å spørre

Hovedmålet med kampanjen er å bidra til å øke befolkningens kunnskap om selvmord, redusere stigma og få flere til å søke hjelp. I tillegg er det et mål at flere skal få mot til å fortelle at de har selvmordstanker, og at mennesker rundt skal tørre å spørre.

– Selvmord og selvmordsforsøk er fremdeles tabubelagte temaer som må løftes fram. Om vi spør folk om hvordan de har det, kan vi vise interesse for andres psykiske helse. Det er ikke farlig å spørre om noen har selvmordstanker. Åpenhet kan redde liv, sier Laila Hoff Johansen, kommunikasjonsrådgiver ved RVTS Midt.

Selvmord må sees i en større kontekst

–Å skulle forklare selvmord er komplekst, og handler ikke nødvendigvis om psykiske lidelser. Det er mange forhold som kan påvirke, som for eksempel relasjonelle, individuelle og samfunnsmessige forhold. For mange kan det være antallet livsbelastninger som blir for store. Selvmord må derfor sees i en større kontekst, ifølge Laila Hoff Johansen.

Ressurser for samtale og informasjon om hjelp

I kampanjeperioden vil det være økt fokus på temaet på sosiale medier og i tradisjonelle medier. Det er opprettet en egen nettside for kampanjen: Forebygging av selvmord og selvskading (rvtsmidt.no)

Her finner man informasjon om hvordan man kan snakke om selvmordstanker, inkludert samtaleguider og hvor man kan søke hjelp.

RVTS Midt har også fått med flere kontaktpersoner og ambassadører i ulike kommuner og i frivillige lag, idrettslag og organisasjoner.

– Vi har mange med oss fra både Trøndelag og Møre og Romsdal, eksempelvis RBK, Molde fotballklubb, politiets nettpatrulje, studentsamskipnaden, Norsk sykepleierforbund og Kirkens bymisjon. Disse bidrar til å spre filmer og tekster når kampanjen settes i gang. Selvmord er et tema alle kan engasjere seg i. Å våge å gå nær og å bry seg kan bety forskjellen på liv og død, sier Hoff Johansen ved RVTS Midt.

Se også: Selvmordstanker og selvmord - helsenorge.no

Kontaktpersoner

Treng du snakke med nokon?

Ring politi 112 ved akutt fare og ambulanse 113 ved skade.

Mange frivillige organisasjonar tilbyr støtte og informasjon. Fleie har hjelpetelefoner, chat-tenester og støttegrupper som kan vere til god hjelp.

Ikkje nøl med å ta kontakt.

Du finn ei liste over ulike slike tenester hos HelseNorge.no ...

Lista inneheld:

 

Kirkens SOS

Kirkens SOS er samarbeidspartner i kampanjen. 

Du når dem via chat på SOS-chat (soschat.no)
og telefon 22 40 00 40