Lite snø og varm og tørr vår har ført til svært lav grunnvannstand

Skjermdump fra teamsmøte kommunemøte. Bildet viser grunnvannstanden i Innlandet.
Foto: Skjermdump Teamsmøte / NVE.

Grunnvannstanden ligger under det som beregnes som minimum grunnvannsnivå i mai og det er ikke målt så lavt grunnvannstand siden 1969. Foreløpig vil dette ikke ha noe å si for vannuttak, noe som er viktig for matproduksjonen. Både vann og skogbrann var tema på møte med kommunene og fylkesberedskapsrådet den 23. mai.

Publisert 23.05.2025

De rundt 140 deltagerne på møtet fikk først høre Meteorologisk Institutt si noe om værutsiktene fremover. Det vil bli noe regn i helgen og neste uke. Kommende uke ventes litt stigende temperaturer og litt regn av og til. For ukene 23-26 antyder prognosene litt varmere enn normalt, og nedbør som normalt eller noe uendret. Brannfaren dempes lokalt de neste dagene, men vil nok sakte øke igjen utover i perioden som følge av varmere og etter hvert tørrere vær.

Tørt, lav grunnvannstand og liten vannføring

På grunn av snøfattig vinter, tidlig snøsmelting og svært lite nedbør i mars, april og de første ukene i mai, er det nå tørt og vannstanden er svært lav. Vårflommen var blant de laveste siden 1870-tallet. Dette trenger ikke bety at det er kritisk for uttak av vann, men nivåene ligger lavt. Tørkeindeksen er veldig høy, men forventer noe bedring basert på værmeldingen. Vannstanden er også lav både i Mjøsa, Glomma og Randsfjorden. Dette gjør at det i alle fall blir minimal fare for flom.

Fordeling av vannressursene når det er knapt med vann

Hvis det blir knapphet på vann, er det Statsforvalteren som har myndighet til å fordele og gjennomføre vannuttak. Vurderingen skal innebære hensyn til alle parter og gjøres i samarbeid med NVE.

Ved knapphet har fast husholdning første prioritet, og husdyrhold sekundert. Statsforvalter fordeler og prioriterer lokalt. Kommunen gir lokale vanningsrestriksjoner og NVE kan gi midlertidige tillatelser til vannuttak etter søknad. Aktsomhetsplikten gjelder – unngå unødig skade eller ulempe for allmenne og private interesser.

Innlandet – størst på mat

I Innlandet bor kun 7 % av landets befolkning, men vi produserer 30 % av maten i Norge og hele 50 % av Norges poteter dyrkes her. Det er viktig for landets matberedskap at bøndene får produsert maten og da trenger de vann.  Når været spiller på lag, øker matberedskapen. Bøndene trenger derfor stabilt vanninntak som Mjøsa, elver, vanningsdammer eller andre vannkilder. Bondelagets leder i Innlandet Kristina Hegge fortalte hvordan Innlandet bondelag jobber både politisk og sammen med statlige og kommunale myndigheter for å få sikre at de får nok vann til sin produksjon.

Din ild – ditt ansvar

Brannsjef Trond Joar Kjenstadbakk orienterte om skogbrannindeksen, brannvesenets  forebyggende aktiviteter og beredskapsmessige tiltak. Det har vært mange gress og skogbranner så langt i vår/sommer. Selv om det har kommet og skal komme nedbør i store deler av Innlandet i helga og utover neste uke, så må vi fortsatt være veldig forsiktige. Brannsjefutvalget i Innlandet har sendt ut en pressemelding der de blant annet presiserer at det er den som gjør opp ild som har ansvaret dersom det begynner å brenne. Du må derfor være forsiktig så du ikke starter en brann!