Besøksseter i Agder

Geiter på setervollen på Hagehei. Foto: Solfrid Mygland / Statsforvalteren i Agder.

Agder har fått sin første besøksseter – på Hageheistølen i Lindesnes kommune.

Publisert 11.07.2025

I gamle dager var det stølsdrift rundt omkring i Agder, men da de moderne tidene kom ble det slutt på stølslivet i Agder – og i store deler av landet. Nå er stølsdrift – eller setring – som det heter mer formelt – ansett å være en så verdifull kulturarv at den er kommet på Unescos verdensarvliste.

Besøksseter har kommet inn som et tiltak som støttes gjennom regionalt miljøprogram.  Til høsten får nok Lindesnes kommune en RMP-søknad om tilskudd til besøksseter, den aller første setersøknaden i Agder.   

I sommer ønsker «budeia på heia» som hun kaller seg, Margaretha Krug Aase, velkommen til sin besøksseter på Hageheistølen i Lindesnes kommune. Hun har åpent hver tirsdag og torsdag kl. 12–16 i juli måned for besøkende. Her er det 17 geiter, stølsgriser, katter og en høneflokk. Hun melker for hånd og foredler all melka i den transportable ystevogna. Hun serverer enkel stølsmat og selger kefir, surmelk og sjokomelk og etter hvert skal det visst også blir yoghurt og kremost. Hun har jobbet som budeie i mange år på Synnfjell Gardseter i Innlandet så hun er slett ingen nybegynner i budeiefaget.

Budeia på heia, Margaretha Krug Aase, ønsker velkommen til Hageheistølen. Her serverer hun rømmegrøt laget på geitmelk til gjester. Foto: Solfrid Mygland / Statsforvalteren i Agder.

Vi fra Statsforvalteren besøkte Hageheistølen en solrik og varm torsdag i juli – og det var det mange andre som også gjorde. Det er ikke bilvei helt fram så vi måtte ta beina fatt det siste stykket. Noen av de besøkende denne dagen hadde en spesiell tilknytning til Hagehei.  

Her er tre generasjoner Hagehei sammen med budeia Margaretha Krug Aase (nr. to fra høyre). Til høyre ser vi Sigbjørn Hagehei som vokste opp og bodde på Hagehei til han flyttet ut som 16-årig. Han, datteren, Rita Hagehei og datterdatteren Rikke Hagehei Jakobsen har vært en del på besøk på Hagehei tidligere og de synes det er stas at det er startet opp med stølsdrift på Hagehei. Foto: Solfrid Mygland / Statsforvalteren i Agder.

Krug Aase brenner for å vise fram stølskulturen og at folk skal lære noe nytt om gamle måter å leve på. Hun sier at livet som budeie er strevsomt, men aldri stressende. 

– Jeg vil helst gjøre alt på gamlemåten, sier hun, og legger til at hun kanskje er født 100 år for sent.

Stølsdrifta er en del av Øygarden gard der det også drives med både høylandsfe og gammelnorsk spælsau, i tillegg er det selskapsutleie, og det er mye annet spennende på gang. Eieren av gården, Jan Erik Ødegaard overtok den gamle familiegården og arbeider målbevisst for å få fram det gamle kulturlandskapet.

Han mener at stølsdrifta og beitinga i skogen er viktig for naturmangfoldet og at dette er et skikkelig vinn-vinn-prosjekt.

Statsforvalterens heldige vinker farvel og takker for en usedvanlig fin dag på jobb – gode og mette og glade for at det ser ut til å være liv laga for besøksseter i Agder trasker vi ned til bilen.