Ung i Agder 2022

Resultatene av Ungdata-undersøkelsen som ble gjennomført i Agder våren 2022 er nylig presentert i en rapport utarbeidet av KORUS. Rapporten og flere viktige temaer for ungdommers oppvekst og helse stod på programmet under Ung i Agder-konferansen som ble avholdt 9. og 10. november.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 25.11.2022

Ungdata-undersøkelsen

Ungdata-undersøkelsene er en levekårsundersøkelse som gjennomføres av Velferdsforskningsinstituttet NOVA ved OsloMet i samarbeid med KORUS, kompetansesentre på rusfeltet. Undersøkelsen er tilpasset barn og ungdom på mellomtrinnet (5.-7.-trinn), ungdomstrinnet og i videregående opplæring, og omfatter et bredt spekter av temaområder. De som svarer på undersøkelsen får spørsmål om foreldre, venner, skole, lokalmiljø, fritidsaktiviteter, helse og trivsel. På ungdomstrinnet og i videregående opplæring er det også med spørsmål om rusmiddelbruk, seksualitet, risikoatferd og vold. Spørsmålene i Ungdata dekker helheten i barn og ungdomsliv. Les mer om spørreskjemaet her. 

Siden 2010 har 915 000 ungdommer fra nesten samtlige norske kommuner deltatt i ungdomsdelen av Ungdata-undersøkelsene. Undersøkelsen gir dermed et godt innblikk i hvordan det er å være ung i Norge i dag. Undersøkelsen gjennomføres hvert tredje år. I Agder er undersøkelsen gjennomført i 2016, 2019 og 2022.

Rapporten Ung i Agder 2022

16894 elever fra ungdomsskolene og de videregående skolene i Agder har svart på årets Ungdata-undersøkelse.

Undersøkelsen ble gjennomført i februar og mars 2022, da pandemien fortsatt påvirket ungdommens liv. Til tross for dette er hovedfunnene i rapporten at ungdom i Agder har det bra og er fornøyde med livet de lever. De aller fleste rapportere høy livskvalitet, stor grad av mestringstro, god fysisk og psykisk helse og at de er optimistiske med tanke på fremtiden.

Foreldre

Nesten alle svarer at de har et godt og tillitsfullt forhold til foreldrene sine og at de har nære venner de kan stole på. De aller fleste føler seg trygge i nærområdet sitt og er fornøyd med stedet de bor. Selv om de fleste har det bra, så viser også undersøkelsen at noen ungdommer, særlig jenter, har ting de sliter med, slik som stress, ensomhet og psykiske plager.

Psykiske plager og ensomhet

Resultatene viser at omfanget av psykiske plager samlet sett har flatet ut, men at det er en økning blant de yngste ungdommene på 8. og 9. trinn. Det har også vært en tydelig økning av angst, nervøsitet og indre uro siden 2019, og det er fortsatt 24% som rapporterer at de er plaget av ensomhet. Jentene rapporterer gjennomgående mer negativt enn guttene.

Skole

De aller fleste ungdommene i Agder trives på skolen og opplever at lærerne bryr seg om dem, og at de passer inn blant elevene på skolen. Samtidig er det 29% som gruer seg til å gå på skolen, og 78% som svarer at de kjeder seg på skolen. Det har vært en negativ utvikling der stadig færre trives, flere gruer seg, flere kjeder seg, og flere er stresset, de siste årene. Den samme trenden kan også ses i de nasjonale Ungdata-tallene.

Organiserte fritidsaktiviteter

Mange organiserte fritidsaktiviteter har vært stengt eller hatt redusert tilbud i løpet av koronapandemien, og man ser en markant nedgang i andelen som er med i organiserte fritidsaktiviteter. Frafallet er størst blant de yngste på ungdomsskolen. Ungdommer som vokser opp i familier med lav sosioøkonomisk status, deltar sjeldnere i organiserte fritidsaktiviteter. Dette gjelder både idrett og ulike kulturaktiviteter. Også i fritidsklubbene er det flest som deltar fra familier med høy sosioøkonomisk status. Dette skiller seg fra funn i andre nasjonale studier, der fritidsklubbene i større grad ser ut til å fange opp ungdom med lav sosioøkonomisk status. Deltakelse i organiserte fritidsaktiviteter er helsefremmende og sykdomsforebyggende, og denne forskjellen i deltakelse kan dermed bidra til sosial ulikhet i helse.

Rusbruk

Undersøkelsen viser ingen store endringer i rusbruk. 3% av ungdomsskoleelevene og 12% av elevene på videregående svarer at de har brukt cannabis. Dette er litt lavere enn i resten av landet, og bruken har gått litt ned fra 2019. Gutter bruker cannabis i langt større grad enn jenter, og andelen som bruker cannabis øker betydelig i løpet av tenårene. 3,5% på ungdomsskolen og 5% på videregående skole svarer at de har brukt andre narkotiske stoffer (enn cannabis) minst én gang det siste året.

Livet med egne ord

Årets undersøkelse inkluderte et åpent spørsmål der ungdommene kunne fortelle fritt om hva som er bra med å være ungdom i dag, og hva som er vanskelig. Vennskap, skole, lekser, ulike sider ved sosiale medier og press er temaer som går igjen i svarene. Ordet «press» nevnes over 200 ganger i de ca. 1500 svarene. Det skrives om kroppspress, karakterpress, press om å bruke rusmidler m.m. Svarene underbygger i stor grad resultatene fra undersøkelsen.

Resultater fra undersøkelsen, samt andre relevante temaer knyttet til funnene ble presentert på konferansen Ung i Agder 2022 som ble arrangert av KORUS i samarbeid med Agder fylkeskommune og Statsforvalteren i Agder, 9. og 10. november. Presentasjoner fra konferansen kan sendes på forespørsel.

 

Rapporten vil bli publisert på KORUS-sør sin hjemmeside:

https://www.korus-sor.no/verktoy/ungdata/ungdata-i-agder/.

Kontaktpersoner