Omsorgstjenester

Oppdatert 08.04.2024

Kommunene har ansvar for å sørge for gode og forsvarlige helse- og sosialtjenester til alle som trenger det, uavhengig av alder eller diagnose. Omsorgstjenester skal organiseres slik at den enkelte så langt som mulig kan leve og bo selvstendig og ha en aktiv og meningsfull tilværelse i fellesskap med andre. Tjenestene skal utformes i samråd med brukeren. Statsforvalteren fører tilsyn og kontroll med de kommunale tjenestene. 

Flere typer omsorgshjelp

Hjelp til den enkelte kan gis som råd og veiledning, hjemmehjelp, hjemmesykepleie, personlig assistanse eller annen praktisk hjelp, støttekontakter, og avlastning eller lønn til personer med særlig tyngende omsorgsarbeid.

Omsorgsbolig er ikke omsorgshjelp

Tildeling av omsorgsbolig er ikke hjemlet i helse- og omsorgsloven, og er altså i utgangspunktet en ordinær utleiebolig. Kommunen yter tjeneste og hjelp til den som ikke klarer seg selv, i slik bolig på lik linje som i vanlige hjem.

Du kan klage på omsorgshjelp

Du kan klage dersom du mener at du ikke får de omsorgstjenestene du har krav på, eller dersom du er uenig i kommunens vurdering av ditt behov. For at den som har fattet det vedtaket du er uenig i, skal få anledning til å endre sitt standpunkt, skal du sende klagen til kommunen. Dersom klagen ikke når fram, blir den sendt videre til Statsforvalteren for endelig avgjørelse. I en av lenkene til høyre finner du mer informasjon om hvordan du kan klage på helse- og omsorgstjenester.

Vis mer


Publisert 30.01.2017

Ny rapport viser at velferdsteknologi gir bedre kvalitet

Velferdsteknologi i helse- og omsorgstjenestene gir store gevinster både for brukerne og kommunene.


Publisert 18.12.2016

Nye regler for rett til opphold i sykehjem

Stortinget vedtok i juni 2016 lovendring om rett til opphold i sykehjem eller tilsvarende bolig særskilt tilrettelagt for heldøgns omsorgstjeneste.


Publisert 14.12.2016

Redusert oppholdsbetaling for langtidsplass i institusjon

Dersom beboere i institusjon har fått langtidsplass, men mot sin vilje må dele rom med andre, har vedkommende krav på redusert oppholdsbetaling.


Publisert 30.11.2016

Over 150 deltakere på erfaringskonferanse for kommunal helse- og omsorgstjeneste

På konferansen 24. og 25. november i Kristiansand ble det presentert gode prosjekter og spennende aktiviteter fra kommunene i begge Agderfylkene.


Publisert 08.11.2016

Vellykket oppdateringskonferanse i Lyngdal

Konferansen på Rosfjord Strand hotell den 21. og 22. oktober samlet 100 deltakere i kommunal helse- og omsorgstjeneste fra de tre regionene i Vest-Agder.


Publisert 22.02.2016

Gratis deltidstudium - Helse og omsorg i plan

Vil du være med å styrke helseperspektivet i kommunal planlegging?


Publisert 09.02.2016

Ny veileder for saksbehandling

Den nye veilederen er et verktøy for alle som arbeider med saksbehandling og tildeling av helse- og omsorgstjenester i kommunene.


Publisert 04.12.2015

Studium om samhandling mellom mennesker og dyr