Stor etterspørsel etter «koronatilskudd» i skogbruket

Lang driftsvei i Fjærmedal i Birkenes som er pusset opp etter drift.
Lang driftsvei i Fjærmedal i Birkenes som er pusset opp etter drift. Foto: Trude Engesland / Statsforvalteren i Agder.

Ekstraordinært tilskudd har gitt hogst i krevende terreng og sysselsetting for skogsentreprenørene.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 27.01.2021

Ordningen med ekstraordinært tilskudd for å opprettholde hogstaktivitet i skogbruket i 2020 har vært positiv for Agder. Den har bidratt til uttak av virke ved utfordrende og krevende driftsforhold samt opprettholdt sysselsetting for skogsentreprenørene i en utfordrende tid for næringsaktørene.

Regjeringen bevilget 50 mill. kr i revidert statsbudsjett til tiltakspakke for å opprettholde aktiviteten i skogbruket under den pågående koronapandemien. Tilskuddsordningen skal avhjelpe negative konsekvenser i skogbruket som følge av utbruddet av Covid-19 ved å bidra til at skogeiere i økt grad sysselsetter skogsentreprenører med helmekanisk driftsutstyr eller taubane.

9. juni 2020 fastsatte Landbruks- og matdepartementet en ny midlertidig forskrift for å opprettholde hogstaktivitet i skogbruket. Forskriften ble i desember 2020 endret slik at ordningen ble videreført inn i 2021. Skogeierne fikk ny frist til å anmode om utbetaling av tilskudd: 1. mars 2021.

For Agder har det utover sommeren og høsten vært stor og økende etterspørsel etter tilskudd til skogsdrifter som inngår i formålet med ordningen. Hovedsakelig er det helmekaniserte drifter med høy driftskostnad som har vært aktuelle i Agder. Dette er da særlig drifter i bratt og vanskelig terreng, lang terrengtransport og drifter med lav kubikkmasse per dekar. Det har også vært noen drifter innen helmekanisert tynning og taubanedrift i Agder.

Fordelingen mellom de ulike tiltakstypene viser at volum er tatt ut slik:

Type tiltak

Volum, m³

Tilskudd til helmekaniserte drifter med høy driftskostnad

87 500

Tilskudd til helmekanisert tynning

5 100

Tilskudd til taubanedrift

1 915


Statsforvalteren i Agder (tidligere Fylkesmannen i Agder) fikk i 2020 tildelt totalt kr 5,24 mill. Per 31.12.2020 var nesten kr 4,7 mill. delt ut og disponert til omsøkte skogsdrifter. 92 søknader om tilskudd fra ordningen kom inn i 2020.

Fra mai til desember 2020 er det avvirket nesten 95 000 m³ med «koronatilskudd». Dette er nesten 11 % av den årlige hogsten målt mot de siste to årene i Agder. Driftskostnadene, inkludert kostnader til manuell felling til maskin og oppretting av sporskader, er på rett i overkant av kr 21,2 mill. Gjennomsnittlig driftspris er 226 kr/m³. Driftspris har variert fra 175 til 350 kr/m³, der tynningsdrifter har vært dyrest.

Tynning i furu, ung hogstklasse 3, i Evje og Hornnes kommune.
Tynning i furu, ung hogstklasse 3, i Evje og Hornnes kommune. Foto: Olav Mjaaland.

Statsforvalteren har foretatt risikobaserte stikkprøvekontroller av ca. 10 % av tiltakene før utbetaling av tilskudd. I kontrollene er alle tiltakene godkjent uten avvik.

Driftsforhold utover høsten har vært utfordrende med til dels svært mye nedbør som regn. Dette medførte noen driftstekniske problemer, og mange skogeiere fikk utfordringer med å sluttføre driftene innenfor fristen for utbetaling 1. desember. Mange utbetalingsanmodninger kom inn på samme tid, noe som igjen gav forvaltningen noen utfordringer med å håndtere dette før årsskiftet.

Det ligger per januar 2021 søknader om nesten kr 1,0 mill. i driftstilskudd for videreføring av ordningen i 2021 fordelt på 12 søknader. Statsforvalteren har varslet kommuner og næringsaktører at vi nå er tomme for midler. Likevel er flere søknader på vei inn. Rest av «koronadriftstilskudd» på kr 0,55 mill. vil i januar tildeles skogeiere som allerede har søkt.