Statsforvalteren fikk nytt og kjønnsnøytralt navn 1. januar 2021. Det gamle navnet vårt var Fylkesmannen.

Kontroll av reiser til Sverige

Foto: Pixabay.com.

Det blir ingen påskeferie for nordlendinger som har fritidsbolig i Sverige denne påsken. Kun de som reiser over for å utføre strengt nødvendig vedlikehold på fritidseiendom eller campingvogn, kan dra dit på dagstur. - Blir det oppdaget at du ikke har overholdt reglene så vil du risikere å ende på karantenehotell i 10 dager, sier statsforvalter i Nordland, Tom Cato Karlsen.

Publisert 26.03.2021 av Wigdis Korsvik

Sverige opphever innreiseforbudet fra og med 31. mars, men har fortsatt strenge smitteverntiltak på grunn av høye smittetall.

Både Norbottens län og Västerbottens län i Sverige grenser til Nordland. Begge regionene har lenge hatt langt høyere smittetall enn Nordland. Tall fra Norrbotten.se viser at i uke 11 testet 1009 personer i Norbotten positivt, mens det i Nordland ble rapportert om 67 positive Covid-19 smittede. (ref.situasjonsrapport uke 11)

Norske myndighetene har bestemt at personer som har vært på unødvendige utenlandsreiser, må oppholde seg på karantenehotell hele karanteneperioden. Dette trer i kraft fra midnatt, natt til 29. mars. 

- Når Sverige åpner sine grenser igjen er reglene slik at du må vise frem dokumentasjon på negativ koronatest som ikke er eldre enn 48 timer før innreise. Dokumentasjon skal være fra helsenorge.no sammen med identifikasjon.

Utenlandsreise til fritidseiendom i Sverige med overnatting regnes som en unødvendig fritidsreise. Ved reise tilbake i Norge vil alle som har vært på en unødvendig fritidsreise bli anvist direkte til 10 dagers karantene på karantenehotell.

- Unntaksreglene gir heller ikke anledning til å fylle bilen med hele familien for å dra til fritidsboligen, eller kombinere nødvendig vedlikehold med svenskehandel. Dette vil bli kontrollert ved innreise til Norge igjen, påpeker statsforvalteren.

Her er Covid-19 forskriften §6a. 

§ 6a.Unntak fra innreisekarantene for reisende med kortvarig opphold i land eller områder med forhøyet smitte mv.

Følgende personer er unntatt innreisekarantene i både arbeidstiden og fritiden:

  1. de som ankommer Norge gjennom et område med karanteneplikt etter vedlegg A uten å bruke offentlig transport, uten å overnatte der og uten å ha nærkontakt med andre enn dem de bor sammen med.

  2. de som ankommer Norge etter å ha utført strengt nødvendig vedlikehold og tilsyn for å avverge store materielle skader på fast eiendom, båt, campingvogn og lignende i områder i Sverige eller Finland med karanteneplikt etter vedlegg A, uten å bruke offentlig transport, uten å overnatte der og uten å ha nærkontakt med andre enn dem de bor sammen med.

Pressekontakt

Hold deg oppdatert her:

Informasjon om koronasituasjonen endrer seg raskt og informasjonen på denne siden kan derfor være utdatert.

Sjekk temasiden Koronasituasjonen for siste nytt fra regjeringen, eller Helsenorge.no for oversikt over råd og regler om koronaviruset.