Ærfugler døde på grunn av avmagring

Siste par uker er det gjort funn av mange døde ærfugler langs strendene i Telemark og Vestfold. Foreløpig obduksjonsrapport fra Veterinærinstituttet viser at fuglene mest sannsynlig har dødd av matmangel.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 23.03.2020

Statens naturoppsyn har fått inn mange rapporter om døde ærfugler og fugler som tydelig sliter langs kysten fra Bamble og oppover i Vestfold. Fredag kom det blant annet inn fem døde fugler funnet på stranda på Østre Bolæren i Færder nasjonalpark.

Rundt 50 fugler er samlet inn fra kysten av Agder til Østfold. Seks av fuglene er nå obdusert og analysert av Veterinærinstituttet. Prøvene viser ingen tegn til fugleinfluensa, men fuglene er svært avmagret, manglet helt fettreserver, og hadde tom fordøyelseskanal.

- Vi vet ikke foreløpig hvorfor ærfuglene dør av sult, sier seniorrådgiver Fred Marius Svendsen hos Fylkesmannen i Vestfold og Telemark. – Fuglene har en variert kost av bunndyr, som blåskjell, krabber, bunndyr, børstemark og sjøstjerner. Om noen av disse artene har hatt nedgang vet man foreløpig ikke noe sikkert om.

Opplysninger som Statens naturoppsyn har fått fra fiskere og lokalkjente, kan likevel tyde på en tilbakegang i blåskjellbestanden gjennom flere år. Samtidig rapporterer fuglemiljøet også om dyr som har helt normal atferd. Statens naturoppsyn, Veterinærinstituttet og Norsk Institutt for Naturforskning jobber nå tett sammen om å finne en mer forskningsbasert og sikrere årsak.

 

Hva kan du gjøre?

Ser du syke og døende fugler? Gjør følgende:

  1. Holde god avstand. Syke fugler blir svært stresset hvis man kommer for nærme. Avmagrede fugler som for eksempel må svømme unna båter i fart, kan dø som følge av for stor totalbelastning.
  2. Rapporter funn. Legg inn dine observasjoner i www.artsobservasjoner.no . Data som legges inn her er et viktig kunnskapsgrunnlag for forvaltningen.

Takk for hjelpen!

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.