Rapport fra BU- og miljøsamling viser utviklingskraft i landbruket på Snåsa!

Hvordan kommunene kan være med å skape utviklingskraft, var temaet på årets BU- og miljøsamlinga som i år var lagt til Snåsa. Hensikten med samlingen er å skape en møteplass for kommunal landbruksforvaltning i Trøndelag der bygdeutvikling og miljøtema i landbruket settes på dagorden.
Deltagerne på årets samling erfarte at det skjer mye på Snåsa!
Landbruksrådgiver Bjørn Ness i Snåsa kommune ønsket deltakerne velkommen til Snåsa, og fortalte at det er mye spennende som skjer på Snåsa for tida, både innenfor landbruket og ellers.
“Mange unge flytter heim att med familie, og mange av de tar også over heimgarden. Og mange satser! Det er fint å kunne visa fram noe av alt det positive som skjer i bygda til kollegaer fra andre kommuner, og ikke minst til Statsforvalteren. Samtidig får vi drøfta felles utfordringer med andre kollegaer, og får påfyll av mange interessante og inspirerende innlegg gjennom samlinga!», mener Ness.
![]() |
Landbruksrådgiver Bjørn Ness i Snåsa kommune ønsket deltakerne velkommen til Snåsa. Foto: Marit Nestande, Statsforvalteren i Trøndelag |
Bjørn Ness i Snåsa kommune var også opptatt av at det er mange bønder som sjelden kommer på kontoret eller på møter kommunen eller faglaga arrangerer. Dette er gjerne de som hadde hatt mest nytte av å få påfyll av kunnskap og inspirasjon. De tar seg gjerne heller ikke råd til å betale for konsulenttjenester. Disse burde landbrukskontorene hatt betre tid til - og gjerne en uttalt forventning om - å følge opp. De er særdeles viktig at vi får med oss disse videre, både for bosetninga i bygda, for kulturlandskapet og for beredskapen, mente Bjørn Ness.
Energi og klima
På gården til Trine og Jørn Magne Vaag på Snåsa fikk vi en orientering fra Trine om biogassanlegget på gården. Det er en av flere nyvinnger som ekteparet står bak. De jobber nå med å planlegge å utnytte varmeoverskuddet fra biogassanlegget til produksjon av druer som kan bli egen vin fra gården!

Trine Hasvang Vaag t.h., fortalte om satsinga på biogass på Mediås. Anders Mona fra Statsforvalteren bidro med fagkunnskap og gode spørsmål. Foto: Marit Nestande, Statsforvalteren i Trøndelag
På Snåsa besøkte vi også VinGrip. Firmaet utvikler og prøver ut små vindturbiner tilpassa gårdsbruk. Håvard Lutdal og Patrick Ånonli fortalte om hvordan de har jobbet med prosjektet. Små vindturbiner kan bidra med klimavennlig energi på gården. Håvar Lutdal mener at fordelen med denne typen vindturbiner er at de er mer skånsomme mot tap av fugl enn de større vindmøller.
Vindmølle utviklet av VinGrip på gården til Håvard Lutdal. Foto: Audhild Slapgård, Statsforvalteren i Trøndelag |
![]() |
Prosjektleder for prosjektet Klimafokus for trøndersk landbruk, Tove Hatling Jystad hadde innlegg under samlinga om prosjekt for økt fokus på klima i landbruket. Det blir spennende å følge prosjektet framover. «For det er helt nødvendig at gårdbrukeren tilpasser seg et nytt klima og samtidig bidrar til å redusere klimautslipp fra gården» sa Tove Hatling Jystad.

Prosjektleder Tove Hatling Ystad, med et engasjert innlegg om prosjekt for økt fokus på klima i landbruket. Foto: Eva Dybwad Alstad, Statsforvalteren i Trøndelag.
Rein på innmark
Mange kommuner i Trøndelag har en aktiv reindriftsnæring, men når rein kommer inn på innmark kan det medføre konflikt med jordbruket. Men på Snåsa har en lykkes i å få et godt samarbeid mellom reindrifta og landbruket som bidrar til redusert konflikt.
I innlegget til Mattias Jåma, leder i Luru reinbeitedistrikt (Låarten sijte) og Lars Johan Omli, fra Snåsa bondelag kom det fram hvordan de to næringene jobber sammen. Et viktig grep for å få ned konfliktnivået har vært at bøndene som har problemer med rein på innmark, tar kontakt med lederen i Bondelaget, som følger opp saken videre ved å kontakte lederen i reinbeitedistriktet.
Det er også veldig positivt at Snåsa kommune gjennomfører årlige samarbeidsmøter med reindrifta og faglaga i jordbruket der reindriftsforvaltningen og landbruksavdelinga hos Statsforvalteren også er med. Ordfører i Snåsa kommune leder møtet og sørger for at alle kommer til orde.
-Ved å møte og snakke om de utfordringene som har vært i løpet av året blir vi godt kjent og det er lettere å se på muligheter for sammarbeid, fortalte Mattias og Lars Johan. Det er nå konkrete planer om en felles søknad om tilskudd til konfliktforebyggende tiltak til investering i droner som skal brukes til tilsyn av rein i perider der innmarka er sårbar for beiteskader.
Konstituert reindriftsdirekør hos statsforvalteren i Trøndelag, John Haakon Stensli, deltok også på samlingen og fortalte om endringer i reindriftsloven. “Nyttig å møte kommunene på samlinger som dette.” mente John Haakon Stensli.

Etter bolken med rein på innmark hadde vi lunsj og orientering på Saemien Sijte i Snåsa. Et fantakstisk anlegg for å studere samisk kultur på nært hold. Og sanneleg møtte vi også på en rein! Foto: Marit Nestande, Statsforvalteren i Trøndelag
Snåsa som matdestinasjon
Samlinga ble avsluttet med besøk på lokalmatbutikken ARV (Arv Lokalmat) der vi fikk en orientering om drifta av butikken og leverandører. Her fikk vi også møte en av leverandørende til butikken, Siv Beate Eggen, buddeie på Eggjaseter i Snåsa og styremedlem Norsk Seterkultur.
Drifta på Eggjasetra i Snåsa er eksempel på norsk kulturarv som nå vekker internasjonal annerkjennelse. Nylig fikk norsk seterdrift UNESCO-status som immateriell kulturarv, en status som er avhengig av at produsenter som Siv Beate Eggen fortsetter seterdriften og formidler kunnskapen videre til kommende generasjoner.
Samarbeid med frivillige krefter i bygda er også svært viktig for å skape positive aktiviteter og lokalt engasjement for lokalmat fortalte Anne Marie Lyngberg, som til daglig jobber i lokalmatbutikken ARV på Snåsa.
Vigdis Belbo i Snåsa bygdekvinnelag bekreftet samarbeidet. Under Meirsmak kultur- og matfestival på Snåsa, er vi helt avhengig av at alle i bygda bidrar for å få det til, fortalte Vigdis. Så godt samarbeid er viktig.
![]() |
Meirsmak er viktig for butikken, men også er viktig for hele bygda og utviklingen av Snåsa som matdestinasjon, mente Vigdis Belbo i Snåsa bygdekvinnelaga. Foto: Eva Dybwad Alstad, Statsforvalteren i Trøndelag |
Nyttig å samle kommunene på denne måten
Landbruksdirektør Audhild Slapgård deltok på hele samlingen. Hun synes det er viktig å kunne samle saksbehandlerne i kommunene for å diskutere spørsmål knyttet til miljø og næringsutvikling i praksis.
“Spørsmål, diskusjonen og erfaringsutvikling under samlinga, viser at dette er noe kommunene setter pris på. Vi vil gjerne høre kommunenes tanker rundt disse temaene, og lytte til hva som rører seg i den enkelte kommune. Da er slike fagsamlinger som dette, gull verdt for oss”, avslutter Landbruksdirektøren.
![]() |
Kaffe og nettverksbygging mellom kommunene og regionalt støtteapparat er viktig på BU og miljøsamlingen. Godt vær la ingen dempe på stemningen. Her fra besøket hos Ole Martin Jørstad der vi fikk en orientering om blomsterfrøproduksjon på Snåsa. Foto: Eva Dybwad Alstad, Statsforvaleteren i Trøndelag |
Programmet for samlingen, og informasjon om andre arrangementer Statsforvalteren står bak, ligger i aktivitetskalendeen på våre nettsider.
Kontaktpersoner
-
Marit Nestande
Tlf: 73 19 92 43 / 99 21 27 66 -
Anders Mona
Tlf: 74 16 81 98 / 48 24 65 09