Ønsker snuoperasjon i skogbruket

Skogbruket i Trøndelag har alle forutsetninger for å være en sterk bidragsyter i utviklingen av bioøkonomien. Men det krever at skogressursene forvaltes på en god og langsiktig måte. En statusgjennomgang av skogbruket viser at det er behov for en snuoperasjon.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 30.01.2019

Fylkesmannen i Trøndelag har gjennom arbeidet med Regionalt skog- og klimaprogram gjort en gjennomgang av status, utfordringer og muligheter for en rekke delområder innen skogbruket.

Gjennomgangen viser at skogbruket står ovenfor utfordringer og at disse kan deles i tre ulike hovedutfordringer:

  • Framtidig produksjonen og dermed skogens klimabidrag gjennom karbonopptak og -lagring
  • Tilgang på hogstmoden skog på kort sikt
  • Opprettholde omdømme

De tre hovedutfordringene skyldes flere faktorer, men en grunnleggende faktor er gjennomgående. Det kan se ut som om kortsiktighet i skogbruket er blitt mere vanlig.

-Skogbruket har lange tradisjoner i å tenke langsiktig, men nå virker det som om man har blitt mer kortsiktig. Fokuset på en langsiktig og bærekraftig forvaltning av skogen er svekket, sier fylkesskogsjef Tor Morten Solem.

Solem viser blant annet til  store arealer som hogges for tidlig og at arealer ikke blir plantet på nytt. Han er derfor urolig for framtidig CO2-fangst i skogen og for framtidig virkestilgang.

-Om skogbruket skal ha en rolle i en framtidig bioøkonomi må vi sikre at skogene fanger mest mulig karbon og dermed produserer mest mulig tømmer som kan erstatte mer klimabelastende produkter, understreker Solem.

Må tenke langsiktig

Fylkesmannen er klar på at det må tas grep for å skape mere langsiktighet og bærekraft i skogbruket. Samtidig må det jobbes for at en større andel av den hogstmodne skogen blir økonomisk og driftsmessig tilgjengelig for hogst. Fylket har store skogarealer med lave volum og som er lite tilgjengelig. Slike arealer er per i dag lite lønnsomme å hogge for skogeieren. Produksjonen og karbonfangsten kan imidlertid økes betydelig ved hogst og riktig planting. Potensialet kan utløses blant annet ved at tilskudd fra det offentlige rettes mot disse arealene.

 

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.