Skadefellingstillatelse forlenges ikke

Statsforvalteren i Troms og Finnmark forlenger ikke skadefellingsforsøket på bjørn i deler av Bardu og Målselv.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 13.08.2021

Pressemelding fra Statsforvalteren i Troms og Finnmark 13.8.21

Statsforvalteren vurderer at skadepotensialet er avtagende, og at tidlig nedsanking er et forebyggende tiltak som Statsforvalteren kan støtte dersom det oppstår nye skader. 

– Vi vurderer skadepotensialet som avtagende fordi det de siste ukene har blitt lengre mellom hver gang bjørn har tatt sau, og de siste gangene har tapene vært mindre omfattende. Et kadaver med antatt dødsdato 5. august er siste dokumenterte bjørneskade, sier Andreas Vikan Røsæg, seniorrådgiver hos Statsforvalteren i Troms og Finnmark.

Radiobjella på en sau sendte dødsvarsel natt til 12. august. På grunn av vær og topografi har Statens naturoppsyn (SNO) enda ikke fått undersøkt dette dødsvarselet. Statsforvalteren vurderer at det ikke har avgjørende betydning om dette er drept av bjørn eller ikke. Vi legger vekt på at det nærmer seg sanking av sauen. Vi har ikke hatt DNA-treff på binne TR46 i beiteområdet denne sesongen, og vi forventer ut fra bjørnens biologi at dens unger, hannbjørnene TR66 og TR68 vil forlate oppvekstområdet.

Klima- og miljødepartementet ga 18. juli denne skadefellingstillatelsen. De ga da Statsforvalteren myndighet til å forlenge tillatelsen. I tre omganger ble den forlenget, fram til 13. august. Ettersom tillatelsen ikke forlenges videre, blir det Miljødirektoratet som har myndighet til å vurdere ny skadefellingstillatelse dersom skadesituasjonen endrer seg.