Minnemarkering 22. juli

Statsforvalter Elisabeth Vik Aspaker. Foto: Lars Åke Andersen
Statsforvalter Elisabeth Vik Aspaker. Foto: Lars Åke Andersen

Statsforvalteren i Troms og Finnmark deltar i dag i minnemarkeringene for ofrene fra Utøya 22. juli for ti år siden. Seks ungdommer fra Troms og Finnmark kom aldri hjem fra sommerleiren til AUF.

Publisert 22.07.2021

Tina Sukuvara og Åsta Sofie Helland Dahl fra Vadsø, Henrik Andre Pedersen fra Porsanger, Steinar Jenssen fra Alta, Anders Kristiansen og Gunnar Linaker fra Bardu og Simon Sæbø fra Salangen kom aldri hjem fra sommerleiren på Utøya.

Ved minnemarkeringene i Tromsø, Bardu og Salangen deltar statsforvalter Elisabeth Vik Aspaker.

I Vadsø deltar assisterende statsforvalter Stian Lindgård, mens ordfører og kommunedirektør bistår i Alta og Porsanger.

- Terroren 22.juli rammet først og fremst Arbeiderpartiet og AUF. Dette var et alvorlig anslag mot de som styrte landet, mot det norske demokratiet – selve bærebjelken i vårt frie samfunn. Vi kan aldri tillate oss å glemme alle livene som gikk tapt eller den tunge byrden overlevende og etterlatte alltid vil bære med seg. Samfunnet må stille opp med mer helsehjelp til dem som trenger det,  sier statsforvalter Elisabeth Vik Aspaker.

Hun sier 22.juli-senteret kan hjelpe oss å bearbeide et nasjonalt traume og være en påminnelse til oss mennesker om at vi må «være våkne».

- Vi må ta tydelig avstand fra det ekstremistiske tankegodset og hatet som drev terroristen til sine avskyelige handlinger. Vi må vise at friheten er sterkere enn den som forsøker å kue oss med frykt, sier Aspaker.

Statsforvalteren viser til at de politiske strømningene som Arnulf Øverland i 1937 advarte mot i sitt dikt «Du må ikke sove», også var det som drev terroristen i 2011.


-  Oppgjørets time er nå.  Som samfunn må vi ikke nøle med å ta kampen mot slike farlige krefter. Advarselen mot likegyldighet gjelder oss alle. Vi må stå opp mot urett, også den som rammer andre enn oss selv.

Hele talen ligger vedlagt.

Assisterende statsforvalter, Stian Lindgård
Assisterende statsforvalter, Stian Lindgård