Bare ti kommuner har veteranplaner

Foto: Torbjørn Kjosvold/ Forsvaret
Foto: Torbjørn Kjosvold/ Forsvaret

29 av 39 kommuner i Troms og Finnmark har ingen plan for hvordan de skal ta vare på veteraner og deres familier. Dette til tross for økt oppmerksomhet rundt utfordringene veteranene kan oppleve.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 06.05.2021

Forsvaret har intensivert arbeidet med å ta vare på de som kommer hjem etter innsats i utlandet.

- Nå er det sivilsamfunnet som må følge opp og ta sin del av dette ansvaret. Det kan gjøres på flere måter, både gjennom planer og tjenester, sier assisterende statsforvalter, Bård Pedersen.

Veteraner bor i hele fylket

Statsforvalteren arrangerte et digitalt møte om nettopp veteransaken i forrige uke. Mange deltok. Blant dem var NAV,  NVIO (Norges Veteranforbund for internasjonale operasjoner), HV16 og representanter fra ulike kommuner. 

Det var også veteraner til stede som fortalte sin historie.

- I dag bor det rundt 3000 veteraner i hele fylket, de fleste i Tromsø og forsvarskommunene Målselv, Bardu og Sør-Varanger. Vår rolle er å se til at alle kommunene har en plan for å bistå veteranene og deres familier, sier Pedersen.

Samarbeid mellom kommuner 

Han viser til at flere kommuner har gått sammen om en plan og at det kan flere kommuner vurdere å gjøre. Viktigst er det likevel at planer som lages også følges opp.

Dette er en veteranplan: 

Veteranplanen skal inneholde tiltak som bidrar til anerkjennelse og til å ta vare på veteranene og deres familier.

Dette kan være helsetjenester, samarbeid om ulike tilbud og planer for anerkjennelse i form av arrangement gjennom året. 

Mer om veteranplaner på regjeringen.no 

 

 

 

Kontaktpersoner